Hlavní obsah

Sobotka si telefonoval s Rompuyem, řešili šéfa Evropské komise

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka si ve čtvrtek dopoledne telefonoval s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Bavili se především o obsazení postu předsedy Evropské komise. Sobotka Rompuyovi řekl, že je Česká republika připravena na tento post podpořit Jean-Claude Junckera.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Podle informací Novinek si Sobotka telefonoval s Rompuyem asi dvacet minut. „Premiér Sobotka sdělil předsedovi Evropské rady, že vedle diskuse o personálním obsazení jsou pro Českou republiku důležité především priority, které si příští Evropská komise vytyčí,“ potvrdil Novinkám mluvčí vlády Martin Ayrer a jmenoval mimo jiné stabilizaci evropské ekonomiky a podporu hospodářského růstu.

„Česká vláda respektuje výsledky květnových voleb do Evropského parlamentu, a je proto připravena v zásadě podpořit kandidáta vítězné frakce EPP Jean-Claude Junckera s tím, že premiér Sobotka s ním bude chtít ještě osobně diskutovat priority pro novou evropskou komisi,“ uvedl mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Jednání o obsazení postu šéfa Evropské komise má vést tzv. unijní prezident Herman Van Rompuy

Sobotka podle něj ujistil Rompuye, že česká vláda podporuje rychlý průběh procesu výběru šéfa komise. Shody by mohli představitelé států dosáhnout už v příštím týdnu na jednání v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám