Hlavní obsah

Sobotka nadále povede poslanecký klub soc. dem.

Právo, jov, ape

Nově zvolený lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka se nechystá opustit pozici předsedy oranžových poslanců, jak se hovořilo už před sjezdem. Má k tomu důvod, jako šéf zákonodárců totiž podle sněmovních regulí disponuje právem přednostně vystupovat na jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Podle informací Práva se v rámci oranžových zvažovalo, že v případě Sobotkova zvolení do čela ČSSD předá funkci šéfa poslanců místopředsedovi klubu Jeronýmu Tejcovi. Ten patří do Sobotkova tábora.

Nový předseda soc. dem. ale v pondělí Právu řekl, že si post ponechá. „Na tu funkci nemohu rezignovat, protože bych potom jako lídr opozice neměl v Poslanecké sněmovně přednostní právo vystoupit. Rezignovat na tuto funkci mohu jenom v situaci, kdy by se možnost projevu ve Sněmovně vyřešila jiným způsobem,“ dodal Sobotka.

Hulinský zatím mandát neskládá

Problém by se dal vyřešit tím, že by buď Sobotka nahradil ve funkci místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka, nebo by byl do vedení dolní komory dovolen jako další místopředseda. Členové vedení Sněmovny totiž přednostní právo vystoupit mají. Šlo by ale o složitou operaci, protože by se změnou ve složení místopředsedů musela souhlasit vládní koalice, která disponuje většinou 118 hlasů.

V soc. dem. se mluví i o možnosti rozšířit právo přednostního vystoupení v zákoně o jednacím řádu dolní komory, což by ale bylo záležitostí dlouhých měsíců.

V souvislosti s mocenskými rošádami na sjezdu se také objevila informace, že se vedle Martina Peciny chystá složit poslanecký mandát i šéf pražské soc. dem. Petr Hulinský. „K něčemu takovému se nevyjadřuji,“ komentoval to včera Hulinský.

Paroubek nechce na výminek s machorkou

Sjezd přinesl i další personální změny. Z vedení ČSSD kromě Milana Urbana vypadl i brněnský primátor Roman Onderka. Ten se chce nyní plně věnovat městu, ale na dotaz Práva nevyloučil ani pokus o návrat mezi špičky soc. dem. na příštím sjezdu. „Funkce primátora města Brna byla a je pro mne prioritou. Jinak v ČSSD máme sjezdy jednou za dva roky,“ odepsal v esemesce se smajlíkem Onderka.

Ke sjezdu se včera v Ústí nad Labem vyjádřil bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podpořil Sobotku. „Myslím si, že je to lepší volba než Michal Hašek. Nechci je nějak dál dehonestovat, nemá smysl říkat, jestli je to dobré řešení, nebo jen lepší z těch horších,“ řekl Paroubek. Hodnotit nově zvolené místopředsedy nechtěl.

Už poněkolikáté označil za fantasmagorie, že by chtěl vystoupit z ČSSD a založit stranu novou. „Nikdo nemůže čekat, že se budu chovat jako politický výminkář, že budu sedět, fasovat z Lidového domu machorku a přikyvovat na všechny činy nového vedení soc. dem.,“ řekl však také Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám