Hlavní obsah

Sobotka mluvil s čínským prezidentem i o dialogu o lidských právech

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem mluvil v Praze o rozvoji vzájemného obchodu a investic. Debatovali také o spolupráci v průmyslu, technologiích, cestovním ruchu i ve zdravotnictví. Diskutovali ale také o dialogu ohledně lidských práv, uvedl ve zprávě o obsahu úterní schůzky mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou

Článek

„Pro harmonický rozvoj jakékoli společnosti jsou jedním ze základních předpokladů úcta k lidským právům a základním svobodám a jejich ochrana. Za velmi důležitý a užitečný nástroj pro sdílení zkušeností a komunikaci v těchto otázkách považuji lidskoprávní dialog mezi Čínou a Evropskou unií. Jako Česká republika jsme připraveni vést s Čínou také bilaterální dialog o lidských právech,” uvedl během jednání Sobotka.

Reakci čínského prezidenta, jehož země je právě kvůli nedostatečnému respektu k lidským právům kritizována, zpráva mluvčího neuvádí.

Hedvábná stezka

Předmětem jednání byla také spolupráce v rámci iniciativy Hedvábná stezka. „V této věci chceme pokračovat v přípravě konkrétních projektů a podpořit české exportéry v pronikání na čínský trh,” uvedl podle mluvčího premiér.

Předseda vlády připomenul, že v posledních dvou letech se zvýšil jak objem čínských investic v Česku, tak počet čínských turistů v ČR. Jen loni jich přijelo 285 000, což je oproti roku 2014 nárůst o 35 procent. Přispělo k tomu přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem, na které letos naváže přímá linka z české metropole do Šanghaje.

Zájem o investice v ČR

Rozvoj zaznamenala také česko-čínská finanční spolupráce. V Praze byla otevřena pobočka Bank of China, v delegaci čínského prezidenta byly zastoupeny další významné čínské banky, které „mají vesměs zájem o investice a aktivity v ČR”.

„Naše země se tak pro Čínu postupně stává významným středoevropským dopravním a finančním centrem,” podotkl premiér.

Na pražské Kampě se sešli příznivci i odpůrci čínského prezidentaVideo: Novinky

Společně se Sobotkou se setkání zúčastnili také vicepremiér Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr dopravy Dan Ťok (všichni ANO).

Přítomni byli rovněž ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (všichni ČSSD) a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Reklama

Výběr článků

Načítám