Hlavní obsah

Sobotka bude bilancovat s Babišem, na řadu přijde i EET

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v úterý odpoledne sejde s předsedou koaličního hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. Řešit spolu budou například rozpočet nebo elektronickou evidenci tržeb (EET). Sobotka s Babišem spolu mají v poslední době vyostřený vztah.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Politici se setkají v rámci bilančních schůzek, které měl premiér se všemi členy vlády. Ta s Babišem je poslední. Jednání mělo být původně už minulý týden, ministr se z něj však kvůli nemoci omluvil.

V poslední době se mezi Sobotkou a Babišem odehrálo několik mediálních přestřelek. Vše začalo, když Babiš koncem listopadu přišel s návrhem vyjmout z EET malé podnikatele s ročními příjmy do 250 tisíc korun měsíčně. Ti by si místo evidování tržeb sjednali paušální daň.

Premiér tehdy prohlásil, že šéf státní kasy otevírá Pandořinu skříňku a koketuje s pravicovými ODS a TOP 09. Babiš zase premiéra obvinil, že EET zpolitizoval.

Babiš se zase do Sobotky pustil kvůli zákonu o střetu zájmů, který schválil Parlament. Premiér podle předsedy ANO lhal, když tvrdil, že norma nepostihne současné ministry.

Sobotka se do Babiše strefoval i o víkendu během jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Za zavřenými dveřmi řekl spolustraníkům, že Babiš nejedná fér a jeho politika jde proti zájmům dolních deseti miliónů. Premiér zároveň řekl, že ČSSD je jedinou stranou, která může hnutí ANO porazit v parlamentních volbách na podzim.

Výběr článků

Načítám