Hlavní obsah

Sobotka: Chceme spravedlnost v daních, Babiš podvádí voliče

Právo, Karolína Brožová
Praha

EET zavádíme proto, že chceme spravedlivou společnost. Když zaměstnanci platí jako mourovatí, musíme vybírat daně i od podnikatelů. Navrhované výjimky pro malé živnostníky by byly nefér k lidem s podprůměrnými platy a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podvádí své voliče. V rozhovoru pro Právo to řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Pane premiére, ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhl vyjmout z elektronické evidence tržeb nejmenší podnikatele a e-shopy proti vůli ČSSD, která žádné výjimky nechce. Ve Sněmovně vás však ANO může teoreticky přehlasovat s TOP 09, lidovci a ODS. Budete s tím něco dělat?

Především si myslím, že si tím ministr nijak nepomohl a zpochybnil profesionalitu přípravy EET. Zákon je dávno schválený, v parlamentu vůbec otevřen není. Ministr jen spustil vlnu přílepků, které se teď objevily na plénu Sněmovny. Přitom už začal ostrý start. Takovou metodu práce, která vnáší chaos a znejišťuje podnikatele, je potřeba odmítnout.

EET zavádíme, protože chceme narovnat podnikatelské prostředí. Aby daně neplatili jen zaměstnanci, ale také podnikatelé. Jde o spravedlnost ve společnosti. Uvidíme, jestli Andrej Babiš prohlasuje nějaké změny EET s opozicí. Já si to nemyslím, protože ODS a TOP 09 chtějí EET zrušit, ne ho vylepšovat.

Pravice byla proti kolkování lihovin, proti registračním pokladnám, teď je proti EET. Vždy, když jsme přišli s návrhem, který má omezit daňové úniky a podvody, tak se můžeme spolehnout, že pravicová opozice proti tomu protestuje. Andrej Babiš by neměl podvádět svoje voliče, protože on velkou část své argumentace zaměřil na útoky na Miroslava Kalouska (TOP 09) a teď s ním chce schvalovat změny EET, které vycházejí pravicové opozici vstříc.

Ale má to podporu části veřejnosti, která se obává, že malým podnikatelům systém zkomplikuje život a zlikviduje živnost. Neškodí si ČSSD tímhle striktním postojem?

A co ten zaměstnanec, který má průměrný nebo podprůměrný plat? Nikdo se ho neptá. Platí zdravotní, sociální pojištění, daň ze závislé činnosti jako mourovatý. Potřebujeme spravedlivé poměry. Je možné se bavit o malých podnikatelích, jestli je u nich systém EET efektivní. Ale ověřme nejdříve obrat.

Ministr financí navrhuje, aby finanční úředník rozhodl, jestli uvěří podnikateli, že má obrat do 250 tisíc, nebo má příjem vyšší. A teď si představte, že budou vedle sebe dva prodejci: jeden, který úředníka přesvědčí, a druhý, který ho nepřesvědčí. Tady není prostor pro to, abychom vytvářeli další nerovnosti.

Babiš dlouhodobě říkal, že nechce žádné výjimky. Nemůže si dělat z lidí takovouto legraci. Není možné, aby každý den říkal něco jiného a lidé si k němu uchovali úctu a brali ho vážně. Když bude takto pokračovat, tak se také může jako ministr zesměšnit.

Říkáte, že ministr Babiš dělá chaos, z EET vytváří trhací kalendář, možná i podvádí své voliče… Není to dost důvodů pro to, abyste ho jako premiér nějak zkrotil?

My jsme jasně řekli svůj postoj. V ČSSD nejsme pro přidávání dalších výjimek. Říkám to v zájmu lidí, kteří daně platí, se kterými nikdo nediskutuje a kteří se chovají podle zákona. Samozřejmě že EET je velká změna, že se s tím lidé musejí vyrovnat a naučit se to. Ale chceme omezit daňové úniky. Máme obrovskou šedou ekonomiku a je potřeba s tím něco udělat. Kdyby s tím tato vláda nic neudělala, tak nám to oprávněně voliči vyčtou. Jsem rád, že jsme prosadili tři důležitá opatření – kontrolní hlášení, EET, prokazování původu majetku. Kombinace těchto opatření uzavře výrazně cestu k podvádění na daních.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dívá na pokladnu elektronické evidence tržeb v pražské restauraci Magická zahrada.

Někteří malí podnikatelé tvrdí, že je EET zlikviduje. Hospodští zavírají, jiní zdražují. Neodnesou nakonec celé náklady EET spotřebitelé?

My jsme pomohli tím, že jsme snížili DPH na jídlo v restauracích z 21 na 15 procent. Každý podnikatel si může uplatnit příspěvek pět tisíc korun na EET. Ve městech asi konkurence zabrání tomu, aby se příliš zdražovalo. Pokud jde o malé vesnické hospody, tak tam je možná pomoc obecního úřadu. Může podnikateli pomoci s pořízením pokladny EET, aby dopady byly menší.

Proč tedy restaurace zdražují?

Možná že ti, kteří chtěli zdražit, mají teď dobrou záminku. Pro některé je to otázka srovnat vykazované tržby s realitou. Někteří prostě jen promítnou náklady s EET, zvlášť ti, kteří mají více provozoven, a náklady tak měli vyšší, neboť platili i software. Rozhodně nikoho paušálně neodsuzuji a neoznačuji za podvodníky, protože takto to není. Pro zdražování mohou být různé důvody. Stejně jako pro to, že končí hospody. Lidé přestali do hospod chodit. Obce také postupně zakazují hrací automaty a mizí tak podstatná část tržeb. A EET je možná okamžik, ke kterému rozhodnutí směřovala.

Babiš chce účtenkovou loterii, má fungovat web, na kterém lidé mohou nahlásit prodejce, který jim nevydal účtenku… Není vám takové „bonzování“ proti mysli?

Účtenková loterie vyplývá z koaliční smlouvy. Je to inspirace Slovenskem. Je to dobrá motivace pro lidi, aby si vzali účtenku. Je to cesta i pro daňovou správu, aby si u nahlášených účtenek prověřila, jestli jsou v pořádku. Ale pokud jde o to, kdo platí a neplatí daně, už dnes dostávají finanční úřady podněty, aby realizovaly kontroly. V tomto se nic nezmění, ani na atmosféře ve společnosti. Je to kulturní změna a otázka, jestli je dobré stát šidit na daních, nebo ne. My říkáme jasně, srozumitelně a nekompromisně, že stát se na daních šidit nemá. Pak nejsou peníze na lepší platy pro učitele, na valorizaci penzí pro vaše rodiče, na opravy silnic a dálnic.

Neměl by si stát spíš posvítit na velké firmy?

Když jsme dohadovali koalici, tak ČSSD chtěla jít proti velkým firmám, ale v tom nám zabránilo hnutí ANO. Nebudu spekulovat o tom, že by to možná znamenalo vyšší daně pro Agrofert nebo řetězce či banky, na kterých je Agrofert závislý. Navrhovali jsme sektorovou daň pro banky a zvýšení daně pro velké firmy. Ale ANO se postavilo proti. Soc. dem. půjdou do příštích voleb do Sněmovny s návrhem na daňové změny. Chceme se podívat na velké firmy, které vyvádějí peníze z České republiky. Nepůjdeme cestou rušení nebo snižování daní z dividend, jak o tom začal spekulovat Andrej Babiš. On má nevyplacené dividendy z Agrofertu, a kdyby se to zavedlo, tak on ušetří 4,5 miliardy korun. Nic takového ČSSD podporovat nebude.

Když se Babišovi nepodaří vybírat díky EET tolik daní, kolik sliboval, hrozí, že ho třeba v polovině roku budete chtít odvolat?

Pokud by systém zkolaboval, pak by asi nebyla jiná možnost, než aby Andrej Babiš dodržel, co řekl. Řekl, že osobně odpovídá za to, aby systém fungoval. Legitimně bychom to po něm požadovali jako koaliční partner a nepochybně by to požadovali i všichni občané České republiky. Tím, že otevřel debatu o výjimkách z EET pár dní před spuštěním, tak sám sobě podrazil nohy. To nebyla soc. dem. S oblibou ze sebe dělá oběť, že na něj všichni útočí a dělají podrazy. Tady udělal podraz sám na sebe a my se na to jen velmi překvapeně dívali. Pro nás jsou důležité dvě věci. Zaprvé ten systém musí technicky fungovat, ale jak jsem se díval, tak zatím je vše v pořádku. Systém nesmí mít výpadky. Druhá věc je, jestli se daně vybraly, jak ministr sliboval. To budeme vědět až koncem příštího roku a bude to souviset s vývojem ekonomiky.

V úterý Sněmovna znovu schválila zákon o střetu zájmů, který sebere Babišově koncernu Agrofert veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky. Babiš řekl, že mu ČSSD lhala, když tvrdila, že se zákon dotkne až nových ministrů…

Andrej Babiš se snaží odvést pozornost od té podstaty. Tři roky vládu zatěžuje a je terčem kritiky, že se nedokázal rozhodnout mezi politikou a podnikáním a nechal si obojí. Tak to do budoucna být nemůže. V budoucnu bychom tu tak nemuseli mít jednoho Andreje Babiše, ale čtyři nebo pět, a vznikne nepřehledná džungle, kde už nikdo žádný veřejný zájem nebude schopen obhájit. Bylo nutné to udělat ještě před volbami. ČSSD skutečně podporovala myšlenku, aby se změny dotkly až příštích ministrů, proto také návrh poslance Chvojky byl takto koncipován (omezení vlastnictví médií), ale návrhy opozice takto koncipovány nebyly. A pokud měl zákon projít, tak jsme museli přistoupit na kompromis.

V průzkumech ČSSD stále výrazně zaostává za hnutím ANO. Věříte si, že to stáhnete?

I hnutí ANO dělá chyby. Ve středních Čechách s ODS zrušilo jízdné pro žáky zdarma, to muselo být nemilé pro řadu voličů. Náskok ANO se dá stáhnout, ale ČSSD musí být jednotná a dělat levicovou politiku. Hájit jistoty lidí a nezapomínat na lidi na okraji. A přijít s programem, který zajistí v příštím roce růst mezd. Řada podnikatelů si myslí, že jsme nízkonákladová ekonomika, že naši lidé tu budou pro ně dělat za pár korun a oni pak zisky vyvedou pryč.

Celý rozhovor najdete v sobotním deníku Právo.

Anketa

Měli by mít malí živnostníci výjimku ze systému EET?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 11084 čtenářů.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám