Hlavní obsah

Stát podpoří obce při opravách bytů pro uprchlíky

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) spustilo program Ukrajina, který pomůže obcím a krajům s ubytováním Ukrajinců, kteří do Česka utekli před ruskou agresí. Podpořeny budou opravy či menší rekonstrukce bytů a budov.

Foto: Pavlo Palamarchuk, Reuters

Lidé prchající před ruskou invazí na Ukrajinu se shromažďují na vlakovém nádraží ve Lvově.

Článek

„Jako stát se zvládáme postarat o statisíce uprchlíků, kteří k nám přicházejí z Ukrajiny. Velký dík za to patří především obcím a krajům, kterým musíme rychle finančně pomoci. V novém národním programu počítáme s dotacemi pro obce a kraje na rekonstrukce bytů a budov k zajištění důstojného bydlení. Samozřejmě že bude možné uplatňovat náklady zpětně ode dne, kdy Rusko napadlo Ukrajinu,“ řekl při představení dotačního programu ve čtvrtek ministr Ivan Bartoš (Piráti). Obce a kraje mohou o dotace začít žádat hned po Velikonocích.

Finančně budou podpořeny opravy či menší rekonstrukce obecních a krajských objektů, které nejsou nyní obyvatelné, ale mohly by sloužit pro střednědobé ubytování uprchlíků. Tyto rekonstrukce budou prováděny v půdorysech stávajících objektů. S povolovacím procesem nebude podle ministra problém. K získání dotace bude stačit čestné prohlášení, že je věc řešena se stavebním úřadem.

Mobilní domy záložní variantou  

Dotace na opravu a vznik obecních či krajských bytů bude maximálně 120 tisíc korun na osobu podle standardizované kapacity a bude pro byty, které předtím nebyly technicky způsobilé k ubytování osob. Dotace na opravu obecních či krajských ubytoven bude činit maximálně 40 tisíc korun na jednu osobu dle standardní kapacity.

Perebyjnis: Situace je dočasná, Ukrajinci se touží vrátit

Domácí

Výše dotace pro obce a kraje bude 85 procent nákladů, v rámci dotace je možné čerpat i peníze na vybavení bytů do výše 20 procent nákladů.

Na program má MMR vyčleněnou zatím jednu miliardu korun. Stále je ve hře možnost, že s financováním pomůže EU. Bartoš řekl, že podle požadavků krajů by bylo potřeba asi 50 tisíc ubytovacích míst. Zmínil, že by tak bylo potřeba asi pět miliard korun. Dříve náklady na rekonstrukce a výstavby bytů pro uprchlíky odhadoval na 3,8 miliardy korun. Celá suma se nemusí vyčerpat.

„Uvědomme si, že rekonstrukce může být velmi jednoduchá, spočívá ve výměně oken, vymalování či výměně lůžek,“ podotkl ministr. Připomněl, že opravené byty zůstanou obcím a krajům, které je po odchodu ukrajinských uprchlíků domů využijí pro své obyvatele.

Krize bude stát 54 miliard. Česko už opouští víc uprchlíků, než kolik přijíždí

Domácí

Představený program nepočítá hned s příspěvkem na budování mobilních nebo montovaných domů pro uprchlíky. K této záložní variantě by přikročil jen tehdy, pokud by se nápor na ubytovací zařízení ještě zvýšil.

Podle Bartoše také začal jeho úřad ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí připravovat nový zákon o podpoře bydlení.

Základ by měl být hotový do konce roku. Norma se zaměří na zvýšení dostupnosti bydlení, rozšíření nájemního bydlení i na pomoc v bytové nouzi. Týkat se má všech domácností v Česku.

„Situace s dostupností bydlení – ne se sociálním bydlením, ale s dostupným bydlením, aby si mladí mohli dovolit byt koupit či zaplatit nájem – nebyla řešena řadu let efektivně,“ uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám