Hlavní obsah

Sněmovna vydala Ratha k trestnímu stíhání

• Aktualizováno

Sněmovna v úterý odsouhlasila vydání bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha k trestnímu stíhání. Pro vydání Ratha bylo 183 poslanců, dva odmítli, šest poslanců se hlasování zdrželo.

Foto: Petr Horník, Právo

Výsledky hlasování poslanecké sněmovny

Článek

S vydáním Ratha k trestnímu stíhání nesouhlasili nezařazený poslanec Jaroslav Škárka a Pavel Ploc z ČSSD.

Hlasování se zdrželi Robin Böhnisch (ČSSD), Jan Chvojka (ČSSD), Dana Váhalová (ČSSD), Vojtěch Adam (KSČM), Marie Nedvědová (KSČM) a také Jiří Paroubek (LEV-21).

Rath tak po hlasování Sněmovny může být dále stíhán kvůli podezření z korupce související s rekonstrukcí zámku Buštěhrad.

Rathův emotivní projev

Ratha přivezla na jednání Sněmovny policejní eskorta z vazební věznice v Litoměřicích, kam jej soud poslal z obavy před útěkem, pokračování v trestné činnosti a ovlivňování svědků.

Rath o samopalu, miliónech v podlaze a Glumovi z Pána prstenůVideo: Parlamentní televize, Novinky

Před poslanci hejtman obviněný z korupce přednesl asi třičtvrtěhodinový projev, v němž hovořil o tom, že jeho proces je politický. Obvinil ministra vnitra Jana Kubiceho z používání praktik komunistické Státní bezpečnosti, ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová se zase podle něj ujala případu výměnou za příslib kariérního postupu.

Ploc: Měří se tu dvojím metrem

Ploc na dotaz Novinek uvedl, že hlasoval proti vydání Ratha spíše na protest proti tomu, že v kauzách je měřeno dvojím metrem. Tu Rathovu přirovnal k honu na čarodejnice.

Rath se rozloučil a poděkoval příznivcůmVideo: Novinky

„Nevím, jestli je David Rath vinen nebo nevinen, to rozhodne až soud, ale celá kauza mi připadá spíše jako hon na čarodějnice, než boj proti korupci. Jsou tady přece daleko rozsáhlejší kauzy, u kterých se takto nestandardním způsobem nepostupuje. Tím se pana doktora nezastávám. Mé hlasování bylo spíše na protest, že na každého je jiný metr,“ sdělil Ploc Novinkám.

Ještě před závěrečným hlasování Sněmovna neodsouhlasila vystoupení Rathova advokáta Adama Černého. Neúspěšně to navrhoval předseda národních socialistů Jiří Paroubek.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm miliónů korun. Podle policie to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Rath ale tvrdí, že se domníval, že je v krabici víno. Jeho advokáti zpochybňují postup policistů, žalobců i vazební stíhání.

Anketa

Věříte Davidu Rathovi, že je jeho proces politický?
Ano
28,8 %
Ne
71,2 %
Celkem hlasovalo 22303 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám