Hlavní obsah

Volný řečnil ve Sněmovně téměř dvě hodiny

• Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek diskutovali o aktuálním stavu boje s covidem-19. Mimořádnou schůzi prosadili zástupci opozičních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN, kteří chtěli zřízení vyšetřovací komise k řešení epidemie. Jednání začalo v 9 hodin, do 17 hodin se poslanci nikam neposunuli. Schůze Sněmovny byla nakonec kvůli nízkému počtu přítomných poslanců přerušena.

Záznam: Odpolední jednání sněmovny 15.7.2021 Video: psp.cz

 
Článek

Po zahájení schůze začali poslanci nejprve diskutovat o možném vzniku vyšetřovací komise k tomu, jak vládní špičky řešily epidemii. V souvislosti s tím bylo na stole možné projednávání hned tří bodů – její zřízení, zvolení členů i volba předsedy.

„Ve Volném bloku pro tu komisi zvedneme ruku buď jak buď, protože předpokládám, že některé materiály, které budou uvolněny tou komisí, budou zajímavé, šťavnaté a výživné,” uvedl poslanec Lubomír Volný (Volný blok).

Slovo si vzal v 9:10 a hovořil téměř dvě hodiny. Mluvil například o svém názoru na vakcínu či možné zhoršení covidové situace na podzim.

„Hlásil jsem se z místa. Vy už jste domluvení na tom divadle, kde každý z vás urve mediálně svůj kus, svůj flákanec,” odrážel průběžně výtky kolegů na délku jeho projevu.

Ondráček: Přehlídka ztraceného času

U řečnického pultíku se následně protočili se stanoviskem stran i další poslanci. Do 13 hodin, kdy začala obědová pauza, ale stále o vzniku komise nehlasovali.

„Je to přehlídka ztraceného času. Přemýšlel jsem, zda sem vůbec chodit. Ale jsem za to placen, tak jsem přišel,“ komentoval průběh Zdeněk Ondráček (KSČM).

Zdůrazňoval přitom, že zhruba dalších 90 poslanců nedorazilo. Například lídři koalice Spolu odjeli na předvolební návštěvu do Plzeňského kraje, jak na Twitteru informovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Dnes jsme SPOLU s Petrem Fialou (ODS) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) v Plzeňském kraji,“ uvedla.

Odpolední část navíc nezačala v tradičních 14:30, protože si SPD vzalo pauzu na jednání poslaneckého klubu do 16 hodin. Důvodem bylo odpolední zahájení předvolební kampaně hnutí.

SPD zahájila předvolební kampaň, nasadí kamion SPďák

Domácí

Opozici chyběli poslanci 

Jednání poté začalo z technických důvodů pauzou. Následně zase nebylo v sále potřebných 67 poslanců, aby byli usnášeníschopní.

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová se proto obrátila na svolavatele schůze, aby si vzali pauzu do chvíle, než hlasy seženou. „Zachovejte si nějakou důstojnost,” tepala opoziční kluby.

„Není zde přítomna vláda. To je hlavní překážka našeho jednání,” reagoval šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek .

Schůze měla trvat do 19 hodin a ve hře bylo kvůli dopolední prodlevě i prodloužení jednacího času, nakonec ale skončila dřív. Kvůli nízkému počtu poslanců byla přerušena. V pátek pokračuje řádná schůze.

Vyšetřovací komise měla mít za úkol například prověřit nákup a distribuci ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu, příčiny rekordní doby uzavření škol či kompenzační opatření. Zástupci hnutí ANO a KSČM dopředu naznačili, že budou proti ní.

Vondráček: Lex Volný je připraven ke schválení. Potyčka u pultíku se řešit nebude

Domácí

V návrhu čtvrtečního programu jednání Sněmovny byla také novela sněmovního jednacího řádu, podle níž by se poslancům za nepřístojné chování v parlamentu pokuta strhávala přímo z platu a paušálních náhrad, a diskutovat se mělo také o takzvaném pandemickém stavu. Návrh programu čítal celkem 12 bodů.

Záznam: Jednání sněmovny 15.7.2021Video: psp.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám