Hlavní obsah

SPD zahájila předvolební kampaň, nasadí kamion SPďák

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí SPD Tomia Okamury ve čtvrtek na pražské Letné zahájilo předvolební kampaň. Jde do ní s „tradičními hodnotami” nebo požadavkem na vystoupení z Evropské unie. Kromě krajských lídrů pro říjnové sněmovní volby byla na mítingu představena také nová hymna, kterou pro SPD nazpíval zpěvák Petr Kolář. Do okresních měst bude vyrážet kamion nazvaný SPďák, v krajských městech chce strana pořádat jarmarky, kde budou tuzemští producenti nabízet své potraviny.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura zahájil kampaň před podzimními sněmovními volbami. Po menších městech bude jezdit kamion nazvaný SPďák (vzadu).

Článek

„Za lidi férově hrát, chránit svůj národ, svůj stát,” stojí v refrénu nově představené hymny hnutí SPD.

Tento úryvek odráží i program SPD pro letošní volby do Poslanecké sněmovny nazvaný „Naše vlast, naše rodiny, náš bezpečný domov”. Volby se budou konat 8. a 9. října.

Spolu vjelo do kampaně „pozitivním” autobusem

Domácí

Co se týče hlavních témat SPD pro volby, jdou v duchu dosavadní rétoriky hnutí.

„Chceme normální život pro naše děti, podporu rodiny a tradičních hodnot. Chceme kvalitní české potraviny za přiměřené ceny, chceme naši potravinovou bezpečnost a zvyšovat soběstačnost. Prosazujeme zestátnění exekutorů a pomoc lidem v dluhových pastech. Říkáme jasně, že slušný a pracující občan a Česká republika musí být na prvním místě,” shrnul hlavní oblasti šéf hnutí Tomio Okamura s poznámkou, že SPD nechce nadále zvýhodňovat nepřizpůsobivé občany.

Kromě toho SPD odmítá také nelegální migraci a islamizaci. Požaduje také referendum o vystoupení z Evropské unie či zrušení Senátu.

Vraťme zemi budoucnost. Piráti a STAN zahájili kampaň

Domácí

V hledáčku SPD je před volbami také téma zachování české koruny před eurem. Během kontaktní kampaně budou moci lidé podepsat petici za zachování české měny. Podle Okamury se totiž s rozhodnutím, zda přijmout euro, bude muset následující vláda vypořádat, ať už bude jakákoliv.

Okamura jedničkou na severní Moravě

Okamura na akci představil také krajské volební lídry. Sám povede kandidátku v Moravskoslezském kraji, navíc bude celostátním lídrem hnutí.

SPD utrácí na kampaň nejvíc ze všech. Tají, komu platí

Domácí

„Jsem po mamince, po babičce a dědečkovi poloviční Moravák. Proto budu kandidovat za Moravu, proto jsem si vybral nejlidnatější kraj, ze kterého pochází moje rodina z maminčiny strany,” zdůvodnil šéf SPD své rozhodnutí.

V Karlovarském kraji povede kandidátku poslankyně Karla Maříková, na Liberecku Radovan Vích, jedničkou na Vysočině je Radek Koten, na Jižní Moravě poslanec Jan Hrnčíř, ve Středních Čechách Radek Rozvoral, v Olomouckém kraji místopředseda SPD Radim Fiala a v čele kandidátky v Ústeckém kraji bude Jaroslav Foldyna, bývalý poslanec ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

SPD zahájila kampaň. Zleva místopředseda SPD Radim Fiala, předseda hnutí Tomio Okamura a vpravo zpěvák Petr Kolář

V Praze kandidátku povede Josef Nerušil, člen rady Českého rozhlasu a odborný pracovník Arcibiskupství pražského. V jižních Čechách to bude lékařka Iveta Štefanová a na Zlínsku lékař Vladimír Zlínský. V Pardubickém kraji bude o přízeň voličů bojovat diplomat a někdejší ministr Zemanovy vlády Jaroslav Bašta, v Královéhradeckém kraji ředitelka Úřadu práce v Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská a na Plzeňsku finanční analytička Marie Pošarová.

Vláda schválila zprávu o extremismu. SPD je nejvýznamnější uskupení s xenofobními prvky

Domácí

SPD, kterému nyní předvolební průzkumy přisuzují zhruba 11 procent, sází na kontaktní kampaň. Okresní města bude objíždět kamion „SPďák”, u něhož budou moci lidé diskutovat s kandidáty.

Fiala: Volby musí být i úsměvné, natočili jsme spoty

V krajských městech hodlá od konce prázdnin hnutí pořádat „české jarmarky”. „Chceme ukázat, že lze mít kvalitní české potraviny za dostupné ceny. SPD prosazuje potravinovou soběstačnost v základních potravinách, které lze pěstovat a produkovat na území České republiky,” uvedl Okamura.

Na to už dříve reagovali někteří tuzemští producenti, když ceny, které SPD ve svém letáku uvádí, označili za nereálné s tím, že nevěří, že mohou být pro výrobce, kteří se jarmarku zúčastní, alespoň trochu výdělečné.

ANO posiluje a vyhrálo by volby. Šlachta před komunisty i ČSSD

Parlamentní volby

SPD chce také zaujmout voliče na internetu. Kromě videoklipu k hymně natočilo i několik spotů, jimiž chce pobavit lidi. „Volby nejsou jen vážné, ale musí být také úsměvné. Připravili jsme i úsměvné spoty, které pustíme na sítích. Tomio Okamura na nich například točí v restauraci pivo,” nadhodil místopředseda SPD Radim Fiala.

Reklama

Související články

Spolu vjelo do kampaně „pozitivním” autobusem

Lidé po další vládě, která nastoupí po říjnových volbách, chtějí podle šéfa ODS Petra Fialy, aby přinesla pozitivní řešení a slušnost. Prohlásil to v úterý na...

Výběr článků

Načítám