Hlavní obsah

Sněmovna dala zelenou vyšším správním poplatkům

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ještě letos se občané mohou dočkat dalšího útoku na své peněženky, neboť Sněmovna ve středu dala zelenou novým sazbám správních poplatků navrhovaným vládou. Pokud bude zákon schválen, pak se již koncem roku citelně dotkne mj. motoristů, kteří budou muset platit více za přihlášení jakéhokoli vozidla do evidence i za vydání registrační značky.

Článek

Jestliže dnes se za zaregistrování auta platí 300 korun, napříště by to přišlo na osm set. Přihlášení přívěsného vozíku nyní stojí 100 Kč a po změně by se sazba pohybovala od 500 do 700 Kč podle nosnosti. Poplatek za motorku se má zvýšit z 200 na 500 korun. Zatímco nyní občan, který nechce své vozidlo po určitou dobu užívat a požádá o tzv. dočasné vyřazení z evidence, neplatí nic, v budoucnu by ho každé takové rozhodnutí stálo stokorunu.

Poslanci ODS se pozastavili nad tím, proč vláda své rozhodnutí nijak neodůvodnila a zapochybovali, zda jsou všechny navrhované změny nutné. Ostatní strany podpořily v prvním čtení zavedení 55 nových a navýšení 72 starých položek sazebníku. Vladimíru Doležalovi (ODS) se hlavně nelíbí, že potvrzení o tom, že podnikatelé nedluží na daních, které každý z nich potřebuje ke všem právním úkonům, má stát 300 korun, zatímco nyní bylo zadarmo. Zkritizoval lidovce, kteří se hlásí k ochraně rodiny, že souhlasili se zvýšením poplatku za uzavření manželství o 1000 korun.

Původně vláda počítala i se zvýšením těch nejběžnějších poplatků, mj. za vydání občanského průkazu či cestovního pasu, avšak zjevně kvůli blížícím se volbám své záměry podstatně omezila. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky tak veřejné rozpočty získají ročně navíc jen 240 miliónů korun. Celkem se na správních poplatcích vybere ročně 5,5 miliardy korun.

Související témata:

Související články

Finance žádají víc za pasy a řidičáky

Přes zvýšení cen od začátku roku, které má nalít do rozpočtu miliardy korun kvůli záchraně státní kasy, ministr financí Bohuslav Sobotka po půl roce oprášil...

Pasy a řidičáky od května nezdraží

Od května se zřejmě zvýší téměř 50 správních poplatků, které vybírá stát. Dalších 40 nově vznikne a některé zaniknou, uvádí se v návrhu zákona o poplatcích,...

Výběr článků

Načítám