Hlavní obsah

Finance žádají víc za pasy a řidičáky

PRAHA

Přes zvýšení cen od začátku roku, které má nalít do rozpočtu miliardy korun kvůli záchraně státní kasy, ministr financí Bohuslav Sobotka po půl roce oprášil svůj návrh zvednout správní poplatky. Zdražily by tak například pasy, řidičské průkazy či rybářské lístky.

Foto: Petr Mráček

Závěrečná párty Febiofestu 2014 - Fero Fenič

Článek

Ministr proto navrhl vládě od 1. května zavést 40 nových poplatků a zvýšit dalších 50 z těch, které občané či firmy musí hradit už dnes. Bohuslav Sobotka tak chce získat za poplatky do státního rozpočtu celkem 4,2 miliardy korun a další 1,8 miliardy by si touto cestou na účet připsaly kraje.

Nové sazby mají pocítit především občané žádající o cestovní pas. Za jeho vydání lidé zaplatí 400 korun proti současným 200 Kč a dětský pas podraží z 50 na 200 korun.

Hlouběji do peněženek by museli sáhnout i lidé, kteří přihlašují automobil povinně do registru. Poplatek za běžný vůz se má zvednout z 300 na 800 Kč. Dražší o stokorunu by bylo i vydání řidičského průkazu. Pokud si šofér své oprávnění rozšíří, nepůjde o změnu za 50 Kč, ale musí dostat nový průkaz za plnou cenu. Nově se má platit za dočasné vyřazení vozidla z registru.

Lovci si nepřiplatí

Zatímco cizinci žádající o české občanství by mohli zaplatit 10 tisíc Kč, což je dvakrát tolik co dosud, hosté přijíždějící do Česka pouze na lov, se obávat nemusejí. Finance se totiž rozhodly zmrazit poplatek za lovecký lístek, i když připouštějí, že jej využívají především cizinci. Zato rybáře, kterých jsou v Česku statisíce, vyjdou nové poplatky na dvojnásobek.

Zemědělci budou muset zaplatit za zápis do evidence místo dosavadních 150 již 1000 korun.

Podle ministra "jsou sazby navrhovány tak, aby plnily svou fiskální funkci, popřípadě funkci omezovací". Ministr připouští, že pokud budou schváleny nové a zvýšené poplatky za povolování určitého druhu podnikání, pak se mohou projevit v ceně některých výrobků či služeb.

Podle Sobotky si růst vyžádaly resorty. A to šéf financí odmítl vyhovět návrhům ministerstev dopravy a vnitra, která požadovala ještě o stokorunu vyšší sazby za vydání řidičských průkazů a cestovních pasů. Na Sobotkově straně stojí ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud však bude doprava a vnitro na svých částkách trvat, musí spor podle Sobotky rozhodnout celá vláda.

Související témata:

Výběr článků

Načítám