Hlavní obsah

Sněhové jazyky, závěje a vítr komplikují řidičům život po celém Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přívaly sněhu a silný vítr, kvůli kterému se tvoří sněhové jazyky a závěje, trápí řidiče po celé České republice. Například ve Zlínském kraji napadlo v noci na sobotu až 20 centimetrů sněhu. Silničáři z preventivních důvodů uzavřou přesně v poledne úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Meteorologové totiž varují před vydatným sněžením.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čerstvý sníh na dálnici mezi Turnovem a Libercem

Článek

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion.

Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozy je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. „Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ uvedl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Zapadaný Zlínský kraj

S komplikacemi v dopravě musejí počítat také řidiči ve Zlínském kraji, kde během noci na sobotu napadlo až 20 centimetrů sněhu. Vozovky pokrývá silná vrstva rozbředlý či ujetý sníh a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V kraji stále sněží.

V Jihočeském kraji napadlo během noci do pěti centimetrů sněhu, nejvíc na Krumlovsku. Problémy se sjízdností sice nejsou. Během noci měli silničáři asi 150 výjezdů. Také na jihu Čech by mělo celou sobotu sněžit a teploty se budou držet pod nulou.

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V Krušných horách leží na silnicích ujetý a v nižších polohách rozbředlý sníh. V Krkonoších sněží. Na Liberecku fouká slabý vítr. Při cestě do hor doporučují policisté motoristům mít s sebou zimní výbavu.

Několik centimetrů sněhu napadlo v noci v Olomouckém kraji. Silnice ráno pokrývá rozbředlý či ujetý sníh, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V kraji jsou stále sněhové přeháňky a místy fouká silný vítr, kvůli kterému hlavně v kopcovitých oblastech hrozí sněhové jazyky.

Dopravu po celém Moravskoslezském kraji komplikuje sníh. Hasiči evidují dvě desítky událostí, jako jsou zapadlé autobusy, sypače nebo osobní auta.

Hrozí sněhové jazyky

Na silnicích Vysočiny se na některých místech tvoří sněhové jazyky. Kvůli novému sněhu museli silničáři do terénu už po půlnoci. Během noci měli přes 100 výjezdů, k odstraňování sněhu použili i 17 radlic.

V Pardubickém kraji jsou silnice po sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších nadmořských výškách zůstává ležet sníh a lokálně mohou vozovky namrzat. Dopravu komplikuje silný vítr, kvůli kterému se tvoří sněhové jazyky a závěje.

Po nočním sněžení je většina silnic na jihu Moravy mokrá po chemickém posypu, na Blanensku se tvoří sněhová kaše, v Brně, na Brněnsku a Vyškovsku jsou na menších silnicích zbytky rozbředlého sněhu. Silničáři vyzývají k opatrnosti.

Na Středočeských silnicích je místy rozbředlý sníh, a to i na hlavních tazích. Dálnice jsou mokré po chemickém ošetření, sjízdné se zvýšenou opatrností. Dohlednost je snížená, v některých částech regionu se objevují sněhové přeháňky.

Na většině území Královéhradeckého kraje v noci na sobotu sněžilo, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších nadmořských výškách na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku zůstává na některých silnicích vrstva sněhu nebo zbytky sněhu.

Sníh hodně trápí řidiče. Například v Hajnicích na Trutnovsku skončil v sobotu ráno v příkopu linkový autobus. „Nikdo nebyl zraněn. Tři cestující jsme pomohli vyprostit, vyproštění autobusu zabezpečí specializovaná firma,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

V noci na sobotu zasahovali záchranáři také v Krkonoších, v Horním Maršově - Temném Dole, kde havarovalo auto do koryta řeky.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje, Novinky

V Temném Dole v Krkonoších skončilo auto v korytě řeky.

Podle meteorologů se kvůli silnému větru mohou dnes v kraji od středních poloh tvořit sněhové jazyky, na horách místy i závěje.

Sníh i mráz. Po měsíci nás čeká opět zimní víkend

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám