Hlavní obsah

Sněhové bouře a náledí zastavují dopravu

Novinky, ČTK, ÚAMK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Doprava v ČR pod náporem hustého sněžení kolabuje. Nejhorší je situace na Vysočině. Brněnská dálnice D1 byla celý pondělní večer ve směru na Prahu neprůjezdná. Řidiči zažívají krušné chvíle i v Praze, Středočeském či Karlovarském kraji.

Foto: Jaroslava Šťastná
Článek

Brněnskou dálnici mezi 128. a 136. kilometrem ve směru na Prahu blokovalo celkem šest kamionů a několik havarovaných osobních automobilů. Dálnice byla několik hodin zcela neprůjezdná. Podle policistů nebyl naštěstí nikdo zraněn.

Kritická je situace v Praze - východ. Všechny silnice jsou většinou neprůjezdné, nebo sjízdné velmi obtížně. Silnice jsou namrzlé a došlo již k více než padesáti dopravním nehodám.

Silná námraza se tvoří také na rychlostní komunikaci R10 ve směru na Mladou Boleslav. Podle informací dispečinku mladoboleslavské údržby silnic jsou všechny vozy venku. Po chemickém posypu silnice ošetřují pískem.

Podobná situace je i na Mělnicku. Podle dispečera zimní údržby jsou silnice první třídy sice chemicky ošetřeny, ale namrzají. Je třeba jezdit se zvýšenou opatrností, dodal. V okolí Mšena napadlo dost sněhu a dělají se jazyky, upozornil.

Raději nevyjíždět

Dlouhé fronty automobilů se v pondělí odpoledne tvořily ve výjezdech do kopců v Pardubickém kraji, kde během hodiny napadlo kolem pěti až osmi centimetrů sněhu. Silničáři proto radí řidičům, aby raději nevyjížděli ze svých domovů.

Sjízdnost silnic se postupně zhoršuje v Karlovarském kraji, kde od odpoledne nepřetržitě sněží. Padající sníh sice na posolených silnicích taje, vzápětí ale opět namrzá, upozorňují silničáři.

Nový obchvat pod sněhem

Husté sněžení, které navečer zasáhlo Plzeňsko, začalo komplikovat také dopravu obchvatu Plzně, který v pondělí začal sloužit veřejnosti. Na provizorním středním úseku obchvatu, kde dálnici zatím supluje státní silnice, uvízly v hustém sněhu první kamiony, které nemohou vyjet kopec.

"Stalo se to, čeho jsme se báli, ve sněhu začaly váznout první kamiony, které nemohou vyjet kopec u Štěnovic," řekl policista z dálniční policie.

Námraza, sníh a vítr byly v Plzni příčinou řady nehod, jichž se podle policie stalo nejméně dvakrát více než obvykle. Havarovaly i dva autobusy MHD, ale nikdo nebyl zraněn. I další nehody ve městě se obešly bez vážnějších zranění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám