Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným nárazovým větrem

Novinky, ÚAMK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Pondělní probuzení přineslo řidičům problémy se sněhem a silným větrem. Na nemotorizované účastníky silničního provozu pro změnu čekala na chodníku kluzká vrstva rozbředlého sněhu. Silný nárazový vítr o rychlosti až 90 km/hod bude nejen řidiče trápit celé pondělí, varují meteorologové. Ustávat by měl v průběhu úterý.

Foto: Oldřich Malina
Článek

Pondělní varování tak jen prodlužuje platnost víkendových výstrah, ve kterých meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze varovali před nárazy větru a na sněhové jazyky. "V průběhu pondělního odpoledne a noci na úterý bude rychlost větru dosahovat s nárazy 70 až 90 km/hod, " uvádí ústav na svých stránkách. Rychlost větru na horách by měla v nárazech dosahovat rychlosti až 110 km/hod. Během úterý bude rychlost opadávat a na hřebenech bude dosahovat až 70 km/hod.

Husté sněžení na D1

Po zasněžených, mokrých a místy namrzlých silnicích museli řidiči vyrazit po víkendu do práce. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic jsou však všechny sledované silnice a dálnice s opatrností sjízdné.

Husté sněžení komplikuje dopravu na brněnské dálnici D1. "V bývalém okrese Žďár nad Sázavou nadále hustě sněží, fouká silný boční vítr a tvoří se sněhové jazyky. Silnice nižších tříd jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností," informoval v půl čtvrté ÚAMK. Od ranních hodin zde došlo k řadě dopravních nehod. Po dvanácté hodině bylo hlášeno hned několik havárií na 10., 37. a 40. kilometru. Na vozovce je až dvoucentimetrová vrstva rozbředlého sněhu. Kolony vozidel při vjezdu do Prahy stáli po 13. hodině již od Pankráce. Jednou z hlavních příčin nehody na D11 byla zledovatělá vozovka. Řidič osobního automobilu v pravém pruhu na čtvrtém kilometru ve směru na Hradec Králové nezvládl řízení a havaroval.

Namrzlá silnice uzavřela přechod

Teploty se pohybují od minus 5 do 0 stupňů Celsia. Na většině území je zataženo, místy sněží či padá déšť se sněhem, informuje ÚAMK.

Namrzlá vozovka například uzavřela hraniční přechod Makov se Slovenskou republikou. V oblasti Žďáru nad Sázavou sněhová bouře a silný vítr připravily pro řidiče cca 5 cm rozbředlého sněhu a na několika místech i vyvrácené stromy. Na Prachaticku od rána napadlo 5 cm sněhu, v kopcích stojí kamióny a silnice jsou špatně sjízdné. Nutná je zimní výbava vozidel, upozorňuje infoservis ÚAMK.

Související témata:

Výběr článků

Načítám