Hlavní obsah

SMS mohly varovat před střelcem, ale nevyužily se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči mají možnost rozeslat varovné SMS všem lidem v okolí vybraného vysílače a přijímače. V případě střelce na filozofické fakultě se však tento systém nevyužil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policista na Mánesově mostě před filozofickou fakultou v den střelby

Článek

„Tuto možnost jsme nabízeli. Velitelem zásahu v případech aktivního střelce je vždy policista a ten se rozhodl tuto možnost nevyužít,“ řekl Právu mluvčí hasičů Jiří Fröhlich.

„Nabídku jsme obdrželi v době, kdy byl střelec krátce po smrti, její využití už bylo bezpředmětné,“ uvedl Ondřej Moravčík, mluvčí Policejního prezidia.

Podle něj je systém vhodný především pro situace, které znamenají déletrvající nebezpečí. „Rozesílanou informaci je totiž nezbytné nejprve důkladně ověřit a určit perimetr rozeslání, to není otázkou minut,“ doplnil policejní mluvčí.

Do domu střelce z fakulty se někdo vloupal

Krimi

V den tragické události 21. prosince policie obdržela ve 14:59  hodin první informace o střelbě v budově filozofické fakulty. V 15:20 hodin zasahující policisté informovali, že se na ochozu budovy nachází bezvládné tělo střelce. Události se seběhly natolik rychle, že na využití systému varovných SMS nedošlo.

Zda by policie systém využila, kdyby nabídka hasičů přišla ještě v době střelby, je otázkou. Mělo by to totiž svá rizika. „Tísňovou zprávu by dostali všichni lidé v daném okruhu, hovoříme třeba o padesáti až sto tisících lidí. Zahrnovalo by to i zahraniční turisty na Staroměstském náměstí nebo Karlově mostě, zpráva je odeslána vždy v češtině i angličtině,“ vysvětlil Fröhlich.

„Dovedete si asi představit zmatek, který by vznikl. V důsledku by se mohly přetížit záchranářské linky 158 a 112. Zpráva by navíc přišla nejen lidem v nebezpečí, ale také samotnému střelci,“ poznamenal mluvčí hasičů.

Rektoři se vymezili vůči Kobzovi a jeho „teoriím“ o střelci z FF

Domácí

Zároveň odmítl zprávy šířené na sociální síti X o tom, že Česko údajně dosud nestihlo systém tísňových SMS zavést, a proto jej v osudný moment nemohla policie využít.

„Systém tísňových SMS funguje v České republice od roku 2019. Sama Evropská komise vyhodnotila, že jsme splnili evropskou směrnici, která zavedení tohoto systému ukládá. Tyto varovné SMS jsme odesílali v době covidu, používaly se třeba i při náledí v Moravskoslezském kraji,“ popsal Fröhlich.

Systém se má zlepšit

„Co se týče rychlosti odesílání takových zpráv, řádově se za tři a půl minuty rozešle deset tisíc SMS,“ dodal mluvčí hasičů.

Evropská unie požadovala zavedení buď tohoto systému, nebo tzv. cell broadcast, kdy se varováním překryje celý displej telefonu.

„Tuto technologii ovšem čeští operátoři v roce 1999 vypnuli. Nemůžete po nich požadovat systém, který tu nemají,“ přiblížil mluvčí.

Začátkem tohoto roku chce ministerstvo vnitra systém varovných SMS zdokonalit. „Když zpráva přijde, jako odesílatel už nebude uvedené telefonní číslo, ale nápis Alarm s vykřičníkem, což je mezinárodně srozumitelné,“ popsal Fröhlich.

Rozesílané SMS podle něj dostanou jednotnou podobu, budou mít jasně uvedený čas, datum a místo události. „Zároveň lidem se zahraničním operátorem dojde zpráva automaticky v angličtině, těm s českým operátorem v češtině. Systém tak bude efektivnější,“ uzavřel mluvčí.

Děkanka Lehečková: Spolu to zvládneme

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám