Hlavní obsah

Šlechtová chce konec Faltýnka v čele klubu ANO, dalším osloveným nevadí

Novinky, Dominika Jeřábková

Jaroslava Faltýnka (ANO) jako šéfa poslaneckého klubu potřebujeme, shodli se vesměs Novinkami oslovení poslanci ANO. Výjimku představuje Karla Šlechtová, která ho vyzvala k rezignaci. Faltýnek kvůli středečnímu setkání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v uzavřené restauraci odchází z postu prvního místopředsedy hnutí ANO, na což se ale chystal tak jako tak. Sněmovní funkci si ponechal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karla Šlechtová (za ANO)

Článek

Zatímco k rezignaci na post místopředsedy ANO Faltýnka vyzval premiér a šéf hnutí Andrej Babiš a poslanec tak učinil se slovy, že jde o „symbol, kdy uznává své pochybení, i když přesně neví, co udělal”, ohledně funkce předsedy poslaneckého klubu nechají oba podle svých slov rozhodnutí na poslancích ANO.

Hnutí má celkem 78 poslanců. K hlasování by mohlo dojít na úterním jednání klubu, které se bude konat před schůzí Poslanecké sněmovny.

„Domnívám se, že by pan Faltýnek měl skončit a sám rezignovat jako předseda poslaneckého klubu,“ napsala Šlechtová Novinkám, která se však sama schůze kvůli zdravotním důvodům nezúčastní.

Faltýnek neodchází, rezignoval symbolicky

Domácí

Poslanec Patrik Nacher na dotaz Novinek, zda Faltýnka podpoří, uvedl, že svůj postoj chce nejdříve sdělit kolegům z klubu. Naznačil ale, že by mohl.

„Jedna věc je veřejná část, což je jednání ministra Prymuly. Zde člověk nemůže odestát, že je to ministr, který lidi vybízí k dodržování opatření, a objeví se toto, tak v toho je důvěra otřesena. A druhá rovina je interní záležitost, a to je působení pana Faltýnka v čele klubu,“ poznamenal ke schůzce v zavřené restauraci.

Česko bude všem už jen pro smích, říká politolog

Domácí

Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) očekává, že se na úterním jednání klubu povede především diskuze, on sám se jí ale podle svých slov nezúčastní. „Je to věc klubu. Jsem rád za to, že si to tam říkáme celkem otevřeně,“ řekl Novinkám.

Dodal, že případná změna v čele klubu by byla v této době nešťastná. „V situaci, kdy hlasujeme ve stavu legislativní nouze, musíme jako klub táhnout za jeden provaz a fungovat. Teď není doba na přepřahávání,“ dodal Vondráček, který už dříve aktéry schůzky obhajoval s tím, že se vlastně žádného provinění nedopustili.

Odchodné pro Prymulu? Nárok má na jeden plat navíc a služební auto

Domácí

Také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) za Faltýnkem stojí. Na místě šéfa poslanců jsou podle ní potřeba hlavně zkušenosti. Faltýnek vede klub ANO už od roku 2013.

„Moji podporu dostane určitě, protože ve Sněmovně odvádí dobrou práci,“ napsala Dostálová Novinkám.

Malá: Představme si, že mluví pravdu

Podobně to vidí i místopředseda klubu Jan Volný. „Klub je svůj organismus, který musí ve Sněmovně fungovat,“ uvedl. „Myslím, že (Faltýnek) tu práci dělá dobře. V tomhle ohledu je na něj maximální spoleh,“ doplnil.

„Myslím si, že ho hnutí ANO jako předsedu poslaneckého klubu potřebuje,“ sdělila na dotaz Novinek poslankyně Taťána Malá.

Faltýnkovo vysvětlení ohledně schůzky s ministrem označila za dostačující. „Bylo by fajn si představit situaci, že by mohli ti pánové třeba mluvit pravdu. Já bych si zkusila představit třeba na dvě minuty, že říkají pravdu, a podle toho se rozhodla... Takže podpořím,“ uzavřela Malá.

Noční schůzka: šlo o šéfa VZP?

Domácí

Schůzka Prymuly s Faltýnkem se uskutečnila ve středu v restauraci na pražském Vyšehradě, a to navzdory tomu, že restaurační zařízení musí být na základě protikoronavirových opatření zavřena. Kromě nich se měli účastnit i ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant a podle ČT byl přítomen i náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík.

Že se schůzka uskutečnila, vyšlo najevo v pátek. Premiér Babiš kvůli ní požaduje odchod ministra Prymuly z funkce, o čemž už jednal s prezidentem.

Opozice kritizovala, že narozdíl od Prymuly, který s největší pravděpodobností bude muset odejít, Faltýnek odchodem z vedení ANO de facto žádnou odpovědnost nevyvodil, jelikož již dříve avizoval, že tuto pozici v lednu obhajovat nebude.

Anketa

Měl by Jaroslav Faltýnek v čele poslaneckého klubu ANO skončit?
Ano
84,4 %
Ne
15,6 %
Celkem hlasovalo 4187 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám