Hlavní obsah

Faltýnek neodchází, rezignoval symbolicky

Právo, ada, nig
Praha

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek po setkání s premiérem a lídrem ANO Andrejem Babišem oznámil, že skončí jako první místopředseda hnutí a že se zeptá poslanců ANO, jestli má dál vést klub.

Foto: Profimedia.cz/Blesk

Jaroslav Faltýnek před restaurací Rio na Vyšehradě

Článek

„Shodli jsme se na tom, že tento krok je určitým symbolem, že uznávám své pochybení, i když přesně nevím, čím jsem se provinil, to musí říct hygiena. Informoval jsem premiéra, že požádám náš poslanecký klub o stanovisko, jestli mám jejich důvěru pro období do voleb,“ řekl v pátek Faltýnek po setkání s Babišem. Pro něj je Faltýnek užitečnější právě ve funkci šéfa klubu.

Na post poslance rezignovat nehodlá. „O tom jsem nepřemýšlel, protože jsem přesvědčen, že moje pochybení je, že jsem neměl roušku a byl jsem v bližším kontaktu se správcem nemovitosti,“ dodal.

Babiš: Šok, takový přešlap nešlo omluvit

Domácí

Novinářům řekl, že lituje toho, že se s Prymulou ve středu nesešel dřív a jinde. „On mohl až o půl desáté, to jsem byl už na cestě domů, bydlím v Podolí a to je kousek, tak jsem mu navrhl, abychom se tam potkali,“ vysvětlil Faltýnek.

Omluva poslancům

Ve Sněmovně si za své konání Faltýnek sypal popel na hlavu. „Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, abychom se potkali, znovu opakuji, v zavřené hospodě,“ řekl poslancům s tím, že se schůzka konala ve středu, tedy den před úplným uzavřením restaurací. Ty ale ve středu musely zavřít v osm večer.

„Vzhledem k tomu, že znám majitele té restaurace a vím, že byla otevřena pouze do osmi, tak nás tam prostě nechal v salonku v zavřené restauraci u kafe tyto věci probrat,“ uvedl.

Prymula mohl projít restaurací tak maximálně do sklepa nebo do špajzu, říká probošt

Domácí

Podle něj se schůzka konala proto, že potřeboval s ministrem probrat aktuální situaci a chtěl mu vysvětlit otázku mise 28 lékařů z USA, kterou bude v úterý schvalovat Sněmovna.

Pokutě se nevyhne

Podle informací Práva je nálada v poslanecké frakci ANO rozpolcená. Někteří jeho členové tvrdí, že by měl klub Faltýnka odvolat, jiní nad situací mávají rukou.

Jasné je, že spolu s Prymulou bude Faltýnek čelit za porušení vládních nařízení správnímu řízení, což už za pražský magistrát oznámil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Novinky

Restaurace Rio's Vyšehrad

Zatímco Prymulu nechrání imunita, Faltýnek má v tomto případě jistou výhodu. Ústava a zákony mu dávají šanci výběru, zda se jeho jednáním bude zabývat právě správní orgán v místě jeho trvalého bydliště, anebo sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Zatímco v případě řízení před přestupkovou komisí mu za porušení vládních nařízení hrozí až 20tisícová pokuta, mandátový výbor není žádnou sumou vázán a je na jeho členech, kolik provinilcovi případně uloží.

Faltýnek v pátek řekl, že nechá rozhodnutí o svém prohřešku na správním orgánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám