Hlavní obsah

Odchodné pro Prymulu? Nárok má na jeden plat navíc a služební auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě odvolání z funkce bude mít ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) nárok na jeden plat navíc a služební vůz. Prymulu chce odvolat premiér Andrej Babiš, důvodem je jeho středeční schůzka v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula krátce poté, co ho do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš

Článek

Prymulu do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman před měsícem, v pondělí 21. září. O den později se nový ministr ujal řízení resortu.

Pokud nyní skončí ve funkci, má nárok podle zákona o platech ústavních činitelů na odchodné. Vzhledem k tomu, že ve funkci je právě měsíc, může získat pouze jeden plat navíc, tedy 173 200 Kč hrubého.

Kapitula dává od Prymuly s Faltýnkem ruce pryč. Byli v restauraci

Domácí

Stejný zákon stanoví, že končící ministr může ještě tři měsíce po odchodu z funkce využívat služební auto s řidičem i bez něho.

Prymula se sešel kolem středeční půlnoci s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem v restauraci na pražském Vyšehradě. Učinili tak navzdory vyhlášeným opatřením vlády uprostřed nouzového stavu. V pátek na to upozornil Blesk. Premiér Andrej Babiš následně uvedl, že Prymula buď sám odstoupí, nebo ho odvolá.

Prymula sám odstoupit nemíní. Je přesvědčen, že žádná nařízení neporušil.

DOKUMENT: Prohlášení ministra zdravotnictví Romana Prymuly

Dokumenty

Reklama

Výběr článků

Načítám