Hlavní obsah

První sjezdovky otevírají, vleky stojí jako loni

Právo, pra, mip, pem, kal, alf, ib, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První lyžařské areály zahajují tento víkend sezonu. I když ceny energií a dalších vstupních položek jsou vyšší, ceny skipasů zůstaly na loňské úrovni. Vlekaři totiž cítí, že tuzemský zákazník už více zaplatit nemůže.

Foto: Foto Ski&Bike Špičák

Na šumavském Špičáku si teď na nedostatek sněhu stěžovat nemohou.

Článek

Platí to i o Krkonoších, kde v některých případech dokonce cena za vleky a lanovky klesla.

„Dětský skipas lze letos koupit online o třicet procent laciněji než v loni,“ řekla mluvčí SkiResortu Černá hora-Pec Zina Plchová.

Lanovky zde začaly jezdit v pátek. A vlekaři připadali k pětidenní až sedmidenní permanentce prodávané on-line za stejnou cenu jako v loni zdarma večerní lyžování a jednu jízdu na bobové dráze v Peci pod Sněžkou.

Narážíme na cenový strop a naše konkurence v zahraničí má jiné podmínky, než má cestovní ruch v Česku
Matěj Kratochvíl, skiareál Lipno

Podobné lyžařské podmínky zkraje sezony v Janských Lázních dlouho nepamatují. „Otevřené sjezdovky pokrývá osmdesáticentimetrová směs přírodního a technického sněhu, což tady dlouho nebylo ani ve vrcholu sezony,“ potvrdila Plchová.

Na své si přijdou i běžkaři, jenom na Černé hoře je připravený desetikilometrový běžecký okruh.

V sobotu se rozjedou v Krkonoších areály ve Špindlerově Mlýně a Horní Malé Úpě, v Orlických a Jizerských horách Říčky a Ještěd. Příští víkend plánují otevřít areál v Harrachově.

„Chceme mít stoprocentní jistotu, že bude možné lyžovat o zimních svátcích, tak to raději připravíme pořádně, což vyžaduje potřebný čas,“ konstatoval ředitel Sportovního areálu v Harrachově Jiří Krejčí.

Podmínky i pro běžkaře

Lyžovat se začne tento víkend i na Ještědu. V sobotu a v neděli bude v provozu páteřní sjezdovka Nová Skalka. „Je tu od 60 do 100 centimetrů sněhu,“ popsal ředitel areálu Radek Chalupa.

Sjezdovka bude podle něj otevřená zatím jen o víkendu. Jednodenní skipas na tuto sobotu nebo neděli vyjde v online předprodeji na 390 korun, na místě ale bude stát 950 korun.

Lyžovat se bude i na Severáku v Jizerských horách, areál ale bude přístupný jen pro děti z lyžařské školy.

„Veřejnost tam pustíme až příští víkend,“ řekl ředitel SKI Bižu Pavel Bažant, který v Jizerských horách provozuje i areály v Bedřichově a na Tanvaldském Špičáku.

Špindlerův Mlýn otevře sjezdovky s týdenním předstihem. Lyžovat se začne o víkendu

Cestování

I ty by se měly otevřít až během druhého prosincového víkendu. Denní skipas na Tanvaldském Špičáku letos vyjde na 990 korun, dětí od 6 do 14 let zaplatí 710 korun.

Dostatek sněhu a ideální počasí hraje do not také běžkařům. Ti už mají v Jizerských horách k dispozici téměř 200 kilometrů tratí.

Strojově připravené stopy vyvedou milovníky běžek nejen ze známých středisek, z Bedřichova a z Jizerky, ale i z dalších nástupních míst jako Oldřichov v Hájích, Nové Město pod Smrkem, Desná, Horní Polubný nebo Martinské údolí v Kořenově.

„Díky úzké spolupráci s dalšími provozovateli tratí, například v Kořenově nebo v polských Jakuszycích, mohou lyžaři přejet i na trasy v Krkonoších nebo na upravené tratě na polské straně,“ řekl Martin Kunc, ředitel obecně prospěšné společnosti Jizerská, která se stará o Jizerskou magistrálu.

Na Lipně pro děti

Od soboty spouští na jihočeském Lipně zimní sezonu pro děti.

„Máme pro ně nachystané naše výukové hřiště Foxpark zdarma. Na bobech se budou moci prohánět na bobovacím kopci, nebo na sjezdovce Lipenská. Kdo nemá lyže, nebo sáňky, nevadí, zapůjčíme,“ řekl Jiří Gruntorád, mluvčí skiareálu Lipno.

Největší jihočeský skiareál Lipno nabízí skipasy za stejné ceny jako v loňské zimě. Do 22. prosince zaplatí dospělý za jednodenní skipas 810 korun, dítě 570 korun.

Od ledna, kdy začne hlavní sezona pak skipasy podraží, dospělý vyjde na 1150 korun, dětský na 780 korun.

„Rozhodli jsme se letos nezdražovat, ceny skipasů zůstávají na stejných cenách jako loni. A to i přesto, že se nám zvedne DPH a rostou ceny energií,“ řekl Matěj Kratochvíl, manažer skiareálu Lipno.

Technický sníh přírodě neškodí, vlekaři ale musí lépe hospodařit s vodou

Věda a školy

„Narážíme na cenový strop a naše konkurence v zahraničí má jiné podmínky, než má cestovní ruch v České republice. Nechceme to přenášet na klienta. Omezili jsme veškeré investice, dělali jsme jen nutné věci,“ dodal.

Na Lipně je nová bobová dráha, která bude zdarma. Sezonu tu chtějí oficiálně zahájit v příští týden.

Ceny skipasů zůstávají stejné jako loni i na Zadově. Za jednodenní skipas zaplatí dospělý 850 korun, mládež 690 korun. Provozovatelé do skiareálu letos investovali kolem 90 milionů.

Zastřešili pohyblivý pás v dětském parku, zrekonstruovali odbavovací systém a postavili novou nádrž pro zasněžování. Sezonu tu zahájí v následujících dnech, zatím upravili běžecké stopy, a to na okruhu Zadov - Pláně a Churáňovských loukách.

Nová lanovka v Beskydech na Bílé

V jednom z nejoblíbenějších skiareálů v Beskydech na Bílé bude největší novinkou nová, šestisedačková lanovka.

„Je s bublinou, vyhřívaná. Je na stejném, severním, svahu jako byla čtyřsedačka, místo ní jsme dali asi to nejmodernější, co je,“ řekl vedoucí areálu Ski Bílá Jaroslav Vrzgula. Co se týká ceny skipasů, tak celodenní skipas bude na Bílé stát stejně jako loni 840 korun.

Už tuto sobotu spustí vlek lyžařský areál v Karolince na Valašsku. Přidá se k nim zřejmě i areál ve Stupavě ve Chřibech na Uherskohradišťsku.

„Chtěli jsme sezonu zahájit co nejdřív, a proto jsme tak brzo začali i zasněžovat. Loňská silná vánoční obleva nám ukázala, že je třeba mít připravený dobrý základ technického sněhu a nerozhrnout sníh na velké plochy,“ sdělil Právu provozovatel střediska v Karolince Jan Dudek.

Kde se lyžuje nejdráže a kde nejlevněji aneb Ceny permanentek v Česku i Alpách

Cestování

V Jeseníkách provozovatelé areálů letos investovali hlavně do zkvalitnění zasněžování. S novinkou přichází areál Kraličák nedaleko Starého Města pod Sněžníkem. Jeho dvě údolí propojí nový pojízdný pás o délce 150 metrů za 14 milionů.

„Pás spojí vrchol kopce Štvanice s horní stanicí lanovky Kaple vedoucí z hynčického strany,“ uvedl majitel Kraličáku Dušan Juříček.

Ve Ski aréně Karlov a středisku Proskil v Branné se už od pátku lyžuje. „Máme cca 60 centimetrů přírodního a technického sněhu. Ceny zůstávají stejné. Například celodenní skipas přijde na 550 korun,“ řekl Právu provozovatel areálu Rostislav Procházka

„Na zdražování není letos prostor. Ceny zůstanou na úrovni minulé sezony. Celodenní jízdné při zakoupení v kase přijde na 950 korun, při koupi online bude o něco levnější,“ řekl Právu šéf největšího střediska na Moravě Ski Kouty Petr Marek.

Špičák a Klínovec příští týden

Skipasy nepodraží na Špičáku, v největším lyžařském areálu železnorudské části Šumavy. Dospělého vyjde celodenní ježdění stejně jako před rokem na 890 korun, děti zaplatí 640.

Lyžaři budou moci poprvé využít restauraci U Lanovky, která je součástí nové multifunkční budovy na úpatí svahu. Se zahájením provozu tady počítají ve čtvrtek 7. prosince.

Největší lyžařské středisko v Krušných horách a jedno z největších v republice Skiareál Klínovec začíná lyžařskou sezonu v pátek 8. prosince.

Podle mluvčí lyžařského areálu Hany Hoffmannové se u nich cena skipasů nemění. Jednodenní jízdné pro dospělého ta vyjde v běžné letošní sezoně opět na 1 090 korun, pro dítě na 650, a seniora na 980 korun.

Lyžař může ušetřit, pokud si koupí skipas na více dnů anebo naopak jen na několik hodin.

Nejlepší sjezdovky v ČR: Nejdelší, pro děti i blízko Prahy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám