Hlavní obsah

Skiareálům v Jeseníkách došla trpělivost se skialpinisty. Zavedly pro ně pasy za dvě stovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé lyžařské areály v Jeseníkách zavedly novinku: pasy pro skialpinisty. V Koutech nad Desnou a Ramzové si tak skialpinisté musí koupit vstup na sjezdovku za dvě stovky. Některým se to nelíbí.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Skialpinisté (ilustrační foto)

Článek

„Skialpinisti, to je bolavé téma. Situace se zhoršila během covidu, kdy došlo k jejich velkému nárůstu. Chodí jich k nám stovky, jsou často neukáznění, proto jsme museli přistoupit k jejich regulaci. Nikdy nás nenapadlo, že budeme muset lidem bránit k nám chodit,“ svěřila se Novinkám provozovatelka areálu na Ramzové Karla Treu.

Dodala, že jakékoliv diskuse se skialpinisty bohužel vedou jen k agresi.

Mají výbavu za desetitisíce a vadí jim zaplatit vstupné za dvě stovky
Karla Treu, ski areál v Ramzové

„Ptají se nás, o co nám jde, že tady stejně máme sníh. Ale ten je z osmdesáti procent umělý. A pak padají jen nadávky. Když v noci projede dvacítka skialpinistů po sjezdovce, tak je ráno ve velmi špatném stavu,“ posteskla si provozovatelka s tím, že bohužel běžné způsoby jako nápisy s omezením jejich činnosti na sjezdových tratích jsou u nich naprosto neúčinné.

Lyžařské areály zavírají, na horách není sníh

Cestování

„Proto jsme se letos rozhodli osadit cedule a stanovili jsme vstupenku na dvě stě korun. Jak říká náš šéf: skialpinisti mají výbavu za desetitisíce a vadí jim zaplatit vstupné za dvě stovky?“ upřesnila Treu s tím, že nechtějí samozřejmě všechny skialpinisty házet do jednoho pytle.

„Je část skialpinistů, kteří vždy chodili po kraji sjezdovky a snažili se nepřekážet. Letos už jsme prodali osmdesát skialpinistických pasů. Je těžké to hodnotit, když je situace se sněhem bídná,“ shrnula.

Příspěvek na úpravu sjezdovek

Nově mají pasy pro skialpinisty i v dalším horském areálu v Jeseníkách, a to v Koutech nad Desnou.

„Pasy pro skialpinisty jsme zavedli, protože nás stojí velké úsilí a nemalé finanční prostředky úprava sjezdovek, které oni využívají pro svou aktivitu. Koncipujeme to jako solidární příspěvek na úpravu našich sjezdovek,“ vysvětlil vedoucí ski areálu v Koutech nad Desnou Petr Marek.

Podotkl, že někteří skialpinisté pasy rychle pochopili, někteří prostě pochopit nechtějí. „Letos jsme skialpinistických pasů prodali pět set kusů. Rozhodně v tom budeme pokračovat,“ shrnul Marek.

Provozovatelé ski areálů upozorňují na to, že pokud je vše v rovnováze, tedy že oni se starají o sjezdovky, parkoviště, sociální zázemí a restaurace a lyžaři hradí náklady v podobě jízdného, tak je vše v pořádku. „Jenže skialpinisti se do tohoto systému zatím odmítali zapojit. Pasy pro ně zavedli i v zahraničí,“ vysvětlují.

Někde to vidí jinak

Ne všechna horská střediska v Jeseníkách zákazy či platby pro skialpinisty zavádějí. Například Ski areál Kopřivná nic takového nechystá.

„Skipasy pro skialpinisty nemáme. Nijak to nezpoplatňujeme, ani nezakazujeme. Rádi vidíme každého lyžaře, pokud se na svahu chová zodpovědně. Vzhledem k přírodním podmínkám je to často také jediná možnost, jak mohou skialpinisté fungovat,“ upozornil Jan Ležatka, obchodní ředitel Ski areálu Kopřivná.

Skialpinisté nejezdí lanovkou, ale chodí nahoru po sjezdovkách nebo po jejich okrajích na speciálních lyžích s odepínatelnou patou. Dolů pak ale jedou po sjezdovce.

Skialpinisté ničí sjezdovky a ohrožují bezpečnost lyžařů. Vlekařům se do zákazů nechce

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám