Hlavní obsah

Lyžařské areály zavírají, na horách není sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrné teploty a objemy srážek v posledních zhruba čtyřech týdnech připomínají spíše než klasické zimní počasí brzký nástup jara. Ostatně někteří provozovatelé lyžařských areálů již zavřeli nebo se k tomu chystají, protože nemají kvůli nepříznivému počasí na sjezdovkách dostatek sněhu.

Areál Hofmanky v Janských Lázních je navzdory nepříznivému počasí stále v provozu.Video: Vladislav Prouza, Novinky

 
Článek

„Máme tady letní období,“ uvedl v nadsázce Petr Voráček z lyžařského areálu Plešivec v západní části Krušných hor, kde tuto zimu bylo většinou nad nulou a nadprůměrně pršelo. Na poslední chvíli, tedy v pátek dopoledne, hlásili uzavření lyžařského areálu na víkend také ve Ski Centru Bublava-Stříbrná v západní části Krušných hor na Sokolovsku. Mimo provoz byl i Neklid u Božího Daru. Nejezdilo se ani na Klínech nebo v Telnici ve východní části Krušných hor.

Polovina skiareálů v JizerskýchOrlických horách letošní lyžařskou sezonu kvůli počasí odpískala.

Lepší je situace v Krkonoších, kde jsou lyžařské areály ve vyšších nadmořských polohách. „Ačkoliv podobné klima v únoru opravdu nikdo nepamatuje, stále v řadě areálů, především v těch větších, které stahují osmdesát procent lyžařů, existuje šance udržet lyžařskou sezonu do konce března, “ konstatoval ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot, podle kterého nedostatek sněhu znervózňuje provozovatele hotelů na horách.

Na Šumavě je mimo provoz areál Špičák a ve velmi omezeném provozu je lyžování na Zadově. Jen část sjezdovek je sjízdná ve Skiareálu Lipno. Stěží udržované bílé pásy a všude kolem mokrá tráva, to je obrázek jednoho z menších středisek v Čechách na Monínci na Příbramsku, kde se ale pořád daří udržet provoz.

Desítky stupňů k dobru. Odborníci spočítali, jak moc je letos příroda napřed

Počasí

„Hodně špatné je to, sezona skončila,“ sdělil Igor Sikora, zástupce vedoucího Ski areálu Mosty u Jablunkova v Moravskoslezském kraji s tím, že teď už provoz spouštět nebudou. „Sklidíme děla a začínáme chystat na letní sezonu. Třeba zase ta začne o měsíc dřív,“ připojil.

I další lyžařské areály v Beskydech jsou na tom špatně. Od soboty je uzavřen i ten největší a poslední, Ski areál Bílá. „To teplo je šílené, déšť ze čtvrtka na pátek nám to pohřbil úplně. Jede jen lyžařská škola,“ popsal vedoucí skiareálu Jaroslav Vrzgula. Stejná situace panuje i ve Ski Parku Gruň.

Foto: Vladimír Prouza, Právo

V Janských Lázních v areálu Hofmanky se stále jezdí, i když okolo sjezdovek už sníh není.

Přímo katastrofální podmínky pro lyžaře panují i ve Zlínském kraji. Jedním z posledních areálů, které byly ještě v provozu, byl až do víkendu Ski areál Troják u Rajnochovic na Kroměřížsku. I ten ale v sobotu uzavřel své brány.

Bez sněhu je kvůli oteplení i většina skiareálů v Jeseníkách. „My už taky máme bohužel dočasně zavřeno. A pokud bude pokračovat toto počasí ještě tři dny, tak letošní sezona je nenávratně pryč,“ řekl Dominik Beza, provozovatel areálu Ski Annaberg v Andělské Hoře na Bruntálsku. Za ukončenou už berou sezonu ve Ski areálu Hlubočky na Olomoucku.

Na Vysočině ve ski areálu v Novém Jimramově už byl provoz ukončen před dvěma týdny. Z původní bohaté sněhové pokrývky tam zbývá na svahu jen několik bílých fleků. Stejně je na tom areál Svratka a již bezmála dva týdny se nejezdí ani na oblíbením svahu v Lukách nad Jihlavou. Na jižní Moravě již v sobotu 17. února přerušil provoz svah v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku.

Stěží udržované bílé pásy a všude kolem mokrá tráva, to je obrázek jednoho z menších středisek v Čechách na Monínci na Příbramsku. Ale na svahu i na lanovce stále jezdí lyžaři. „Řekli jsme si, že to udržíme po dobu jarních prázdnin, tak zatím jedeme. Na sjezdovce je 60 až 80 centimetrů sněhu. Přes noc dosněžujeme naší technologií, kterou je možné použít i při plusových teplotách, a čekáme, jaké bude počasí. Třeba ještě přimrzne a něco napadne,“ doufal provozovatel střediska Jaroslav Krejčí. „Teplý vítr nám moc nepomohl, ale dva týdny to ještě určitě udržíme a pak se uvidí,“ dodával Krejčí. Vyrobený sníh používají hlavně u dojezdu k lanovce a na malou sjezdovku u lyžařské školičky.

Foto: Skiareál Monínec, novinky.cz

Sjezdovky na Monínci u Sedlčan provozovatelé zatím drží v provozu.

Současně už také počítají s přípravami na další sezónu, na kterou si stejně jako vloni chtějí vytvořit zásobu několika tisíc kubíků sněhu. Nahromaděný sníh se pak uskladní pod plachty, kde je schopen přečkat léto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám