Hlavní obsah

Skialpinisté ničí sjezdovky a ohrožují bezpečnost lyžařů. Vlekařům se do zákazů nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postrach skiareálů a sjezdařů představují někteří skialpinisté. Ti leckdy neopatrně stoupají po přehuštěných sjezdovkách a hlavně večer, po zavíračce areálů, sjíždějí dolů, čímž ničí čerstvě upravené tratě. Vlekařům vadí především tzv. hobíci, jak nazvali jezdce na skialpinistických lyžích, s nimiž se během covidu roztrhl pytel.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Většina skialpinistů využívá výhradně oficiální horské trasy.

Článek

Řada lidí si kvůli covidem uzavřeným skiareálům nakoupila skialpinistickou výzbroj, což se na horách stále viditelně projevuje. Mnozí přišli tomuto, proti sjezdovému lyžování svobodnějšímu zimnímu sportu, nezávislému na vlecích a lanovkách, na chuť a holdují mu v rámci pravidel. Jiní si dělají, co chtějí.

„Bývají pro ostatní lyžaře často nebezpeční. Stoupat po sjezdovce v protisměru na lyžích je nebezpečnější než jít pěšky. Chodec stačí spíš uskočit stranou,“ říká ředitel Sportovního areálu v Harrachově Jiří Krejčí.

Stoupat po sjezdovce v protisměru na lyžích je nebezpečnější než jít pěšky
ředitel areálu v Harrachově Jiří Krejčí

Manšestr rozjezdí, než stačí ztvrdnout

„Ani by tolik nevadilo, pokud stoupají proti smršti sjezdařů po kraji sjezdovky. Horší je, že takříkajíc zatepla sjíždějí čerstvě upravené tratě. Povrch rozryjí dřív, než manšestr stačí optimálně ztuhnout. Potom už s tím nelze nic dělat,“ popisuje ředitel vlekařské společnosti SKIMU v krkonošské Horní Malé Úpě Martin Buček.

Ski Aréna Jizerky: Dostanete tu tři v jednom

Cestování

Sjezdovka rozrytá skialpinisty může druhý den zkazit požitek z lyžování stovkám lyžařů. „Kdyby aspoň jezdili rovně v úzkém pruhu. Oni si to ale užívají a křižují napříč čerstvě upravenou sjezdovkou, kterou změní v oraniště. Možná to dělají z neznalosti, ačkoliv na podobné nešvary opakovaně upozorňujeme,“ doplňuje Buček.

Nejhorší jsou tzv. tryskomyši

Sortu nejhorších skialpinistů představují tzv. tryskomyši, jak tuto skupinu nazývají nekonfliktní vyznavači skialpinismu. „Tryskomyši sobecky hledí pouze na vlastní zájmy. Večer přijedou z města, hupnou na skialpy, načež několikrát v čase úpravy vyšlápnou a sjedou sjezdovku, aby měli takříkajíc splněno,“ shodují se vyznavači skialpinismu, kteří si jedinečných možností tohoto sportu v klidu užívají na oficiálních trasách, jichž Krkonoše nabízejí vyjma klidových zón vcelku dost.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Skialpinistické lyže tvoří nutnou výzbroj horské služby.

„Stačit by to mělo, aniž by skialpinisté o sebe klopýtali a museli jezdit mimo vyhrazené trasy. Bohužel někteří to nerespektují, čímž kazí pověst ostatním a dávají důvod k omezením. Totéž platí o nočních průnicích na uzavřené sjezdovky,“ podotýká předseda komise závodního skialpinismu ČR Pavel Jirsa.

Asociace výtky skiareálů chápe

Výtky vlekařů vůči části neukázněných skialpinistů, kteří se chovají jako utržení ze řetězu, chápe Asociace horských středisek ČR. Příliš možností, jak s podobnými skialpinisty skoncovat, asociace ani skiareály nemají. Zákazy odrazují lidi od návštěvy hor, proto po nich vlekaři, ačkoliv by mohli, většinou nesahají.

„Nechali jsme si udělat právní rozklad, jenž potvrdil, že by to nebyl problém. Málokdo do toho ale půjde,“ tvrdí šéf horské asociace a aktivní skialpinista Libor Knot.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Ze skialpinismu se stal během covidu hit.

„Jednoznačně ale platí, že po zavíračce areálů nemá nikdo na sjezdovkách kvůli vlastní bezpečnosti co dělat. Střet s rolbou nebo jejím jisticím lanem může skončit vážným úrazem,“ varuje Knot.

Skiareály se mnohde snaží dostat skialpinisty ze sjezdovek i během dne. „Myslí na bezpečnost lyžařů a vlastní právní ochranu,“ doplňuje Knot s tím, že úraz na sjezdovce často provázejí žaloby. „Argumenty některých skialpinistů, že si nekoupili skipas, a tudíž se nemusejí řídit návštěvním řádem areálů, jsou zcela liché,“ uzavírá.

Plešivec láká na široké „dámské“ sjezdovky. Fronty tu prakticky nehrozí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám