Hlavní obsah

Šíří se viry způsobující zápal plic. Lékaři je často neodhalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipková epidemie začíná ustupovat, dělá ale prostor jiným respiračním virům. Část nemocných zůstává dál v nemocnici se zápalem plic, který se lékařům nemusí podařit včas odhalit. Není totiž u většiny virových nemocí slyšet a ukáže jej až rentgen. Zpozornět by proto měli pacienti i lékaři.

Foto: Envato elements
Článek

Na pohotovost přiměly vyrazit před několika týdny osmašedesátiletého Jana S. z Prahy bolest na hrudi, horečky a malátnost. Lékařka ale při poslechu neshledala nic neobvyklého.

„Odvezl jsem ho do Thomayerovy nemocnice, kde si lékařka poslechla jeho plíce a bez dalšího vyšetření to uzavřela, že je dehydrovaný a má jen ležet a hodně pít. Přestože jí otec říkal, že ho v hrudi řeže, vyloučila jakoukoliv infekci i známky zápalu plic,“ popsal Novinkám osmašedesátníkův syn Jakub S.

„O den později pro něj musela přijet sanitka a ukázalo se, že už má poměrně rozsáhlý zápal plic,“ dodal. V nemocnici jeho otec zůstal týden a s následky se snaží stále vyrovnat.

Nakažených černým kašlem na jihu Čech stále přibývá

Domácí

Podobných případů může být víc. Aktuálně se začínají více šířit takzvané RS viry, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Právě pro tyto typy virových infekcí je běžné, že se většinou nedají pouhým uchem odhalit.

„Obecně mají virové pneumonie chudší nález. Nejvíc jsou slyšet klasické bakteriální zápaly plic,“ řekl pneumolog Vladimír Koblížek. Dobře rozeznatelný je poslechem pneumokokový zánět a některé typy infekcí, které vznikají při pobytu v nemocnici.

„Virový zánět plic bývá někdy až překvapením na rentgenu a opravdu tam nebývají na dálku slyšitelné zvuky nebo známky zánětu, který lékař zjistí při poslechu fonendoskopem,“ potvrdil primář a předseda Společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý.

„U bakteriálních infekcí, které mohou posléze virové infekce komplikovat, bývá poslechový nález častěji,“ dodal.

Dostupnost rentgenů je podle něj dobrá, aby mohl lékař při pochybnostech stav pacienta důkladně prověřit.

V nemocnici hlavně senioři

Například v ostravské fakultní nemocnici leží aktuálně kvůli těžkému průběhu chřipky a dalším respiračním infekcím dvacet lidí, z toho dva jsou připojeni na mimotělní oběh. Trápí je vysoké horečky, bolest hlavy a silný kašel.

„V převážné většině už klinický stav odpovídá zápalu plic,“ řekla primářka Kliniky infekčního lékařství Lenka Petroušová. U většiny tamních pacientů jsou potíže slyšitelné. „Ve velmi malém počtu případů poslechový nález nemoc neodhalí,“ dodala.

Hospitalizovaní jsou nejčastěji senioři, kteří mají i další chronické problémy. Typově se srdcem, cukrovku, onemocnění ledvin nebo jsou obézní.

Ještě v lednu měli na lůžkách v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem kolem dvaceti pacientů, aktuálně jich je podle Dlouhého pět. Všichni mají covid.

Vhodnou prevencí je očkování. U chřipky má ale smysl opět až na podzim, před další sezonou nemocí. Proti covidu je možné očkování celoročně.

„Pokud se nemoc přihlásí, je vhodné omezit fyzickou námahu, nastavit klidový režim, zvýšit přísun vitaminů, aby nedošlo k rozvinutí do závažných forem,“ doporučila Petroušová.

Od začátku letošní chřipkové sezony do konce minulého týdne SZÚ eviduje 341 hospitalizovaných, z toho 72 lidí zemřelo.

Rapidně přibývá žen s rakovinou plic

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám