Hlavní obsah

Nakažených černým kašlem na jihu Čech stále přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výskyt černého kašle na jihu Čech nepolevuje. Jihočeští hygienici evidují od začátku letošního roku téměř dvě stě padesát případů této nemoci. Je to devětkrát více než za celý loňský rok. Infekční onemocnění se šíří hlavně mezi mladými lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V uplynulém týdnu přibylo osmdesát pět nových případů. Za celý loňský rok jsme registrovali dvacet devět případů. Podle dosavadních dat tak bude rok 2024 patřit k rokům s vůbec nejvyšším výskytem černého kašle u nás. Zvýšený výskyt tohoto vysoce infekčního onemocnění, které postihuje dýchací cesty, zaznamenávají ale i další evropské země,“ řekla Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

K nejzasaženějším okresům na jihu Čech patří Českobudějovicko, kde mají hygienici potvrzeno 117 případů. Na druhém místě je Jindřichohradecko a třetí Českokrumlovsko. „Co se týče věkových skupin, nejvíce případů, a to 101, je mezi studenty od patnácti do devatenácti let, 34 případů máme hlášeno mezi školními dětmi od deseti do čtrnácti let. 25 případů evidujeme mezi dětmi od pěti do devíti let. Dvanáct případů pak od jednoho roku do čtyř let a pět případů mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku,“ upřesnila statistiku výskytu černého kašle Hana Bendíková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Podle hygieniků je důležité očkování, které u dětí probíhá ve třech dávkách a neměla by na něj zapomínat ani dospělá populace. „Doporučujeme jednou za patnáct až dvacet let nechat se na černý kašel přeočkovat, optimálně v kombinaci s vakcínou proti tetanu a záškrtu, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a jedinec se stává více vnímavým,“ dodává Bendíková.

Prudký nárůst černého kašle. Šíří se mezi dětmi na jihu Čech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám