Hlavní obsah

Senátoři schválili zrušení ministerstva informatiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát schválil zrušení ministerstva informatiky, jeho pravomoci si rozdělí ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu a místního rozvoje. Aby norma začala platit, musí ji ještě podepsat prezident. Zákon má nabýt účinnosti do měsíce od vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Článek

Zpravodaj výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí senátor Pavel Eybert (ODS) označil návrh za krok správným směrem. Převedení kompetencí na jiné úřady podle něj pomůže jejich účinnějšímu prosazování.

Poslanci schválili vládní návrh na zrušení ministerstva na konci března. Podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) novela povede k úspoře peněz daňových poplatníků a zlepšení služby veřejnosti.

V současnosti ministerstvo informatiky pracuje samostatně pod řízením právě ministra vnitra Langera.

Senát také ve čtvrtek schválil právo pacientů na prohlížení vlastní zdravotní dokumentace. [celá zpráva]

Opozice s rušením resortu nesouhlasí

Proti návrhu se v březnu postavili poslanci ČSSD a KSČM. Předloha ale uspěla díky hlasům vládní koalice a bývalých členů poslaneckého klubu ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Senát se ve čtvrtek bude ještě zabývat zvolením svých tří zástupců do česko-rakouské parlamentní komise, která se má věnovat bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín.V temelínské komisi by mělo být podle dohody předsedů Sněmovny a Senátu za českou stranu deset poslanců a tři senátoři.

Za horní komoru její hospodářský výbor vybral Soňu Paukrtovou (za SOS) a Vítězslava Jonáše, výbor pro životní prostředí svého místopředsedu Pavla Eyberta (oba ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Langer chce převést informatiku pod vnitro

Nový ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který je zároveň pověřen vedením ministerstva informatiky, chce úřad své předchůdkyně Dany Bérové zrušit. Počítačovou...

Výběr článků

Načítám