Hlavní obsah

Senátní volby mohou sejmout Beka, shání si podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátní volby mohou udělat tečku za kariérou v celostátní politice u mnoha známých jmen. Mandát končí na podzim například ministrovi školství Mikuláši Bekovi (STAN), expředsedovi lidovců Jiřímu Čunkovi, pirátovi Lukáši Wagenknechtovi nebo neúspěšným prezidentským kandidátům Jiřímu Drahošovi, Pavlu Fischerovi a Marku Hilšerovi.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Ministr Bek se podle informací Novinek a Práva ještě rozhoduje, zda do senátních voleb jít a mandát obhajovat. Ve volbách totiž může ztratit nejvíc - jak křeslo senátora, tak ministra. Pokud by dopadl zvlášť zoufale, mohla by se ho chtít vládní koalice zbavit.

„Mohlo by se to stát. Ale nepředjímal bych. Záleží na tom, jak se pan Bek rozhodne,“ připustil místopředseda STAN Lukáš Vlček.

V současnosti hledá ministr podporu nejen uvnitř STAN, ale i v ostatních vládních stranách, a to především proto, aby proti němu nestavěly protikandidáty.

Beka čeká další válka o rozpočet. Školy mohou přijít o 15 miliard

Domácí

„Jeho rozhodnutí bude záviset asi i na dojednání podpory od dalších vládních stran. Je důležité, abychom se domluvili. Škoda, že se to v minulých senátních volbách nepovedlo, že spolu vládní strany více nekooperovaly,“ posteskl si Vlček.

Bek Novinkám a Právu na otázku neodpověděl. Podle Vlčka bude rozhodnutí o senátních volbách nakonec čistě na něm. STAN v nich obhajuje šest mandátů z 18.

Čunkovu kariéru chrání Vsetín

Odchod z horní komory Parlamentu hrozí po dlouhých 18 letech také vsetínskému starostovi a bývalému šéfovi lidovců Jiřímu Čunkovi. „Já mám vždycky záložní plán,“ poznamenal k tomu Čunek pro Novinky a Právo.

„Základním předpokladem dobrého politika je, že ví, co bude dělat, když nebude zvolen. Protože když to neví a je překvapen, to už je cesta z kopce,“ dodal s tím, že v takovém případě by se naplno věnoval starostování. Kandiduje také na hejtmana Zlínského kraje. „Příprava na volby na prezidenta by byla moc brzy,“ zažertoval.

Případný neúspěch dvanáctičlenný klub senátorů KDU-ČSL příliš bolet nebude, ve volbách totiž obhajují pouze tři mandáty.

Čunek k verdiktu Nejvyššího soudu: Milosrdenství vůči Romům se nám nevyplatilo

Domácí

Citelnější ztrátu může zažít klub ODS, který ve volbách obhajuje 13 křesel z 36. Mandát na podzim vyprší i hradeckému hejtmanovi za ODS Martinu Červíčkovi. Ten už oznámil, že půjde do voleb jak senátních, tak krajských.

Ve fázi zvažování své budoucnosti se zatím nachází například bývalá poslankyně za TOP 09 a stávající nestranická senátorka v klubu ODS Jitka Chalánková. Mandát končí také bývalému mladoboleslavskému primátorovi Raduanu Nwelatimu.

Znovu do voleb se hodlá pustit pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, který sedí v šestičlenném klubu SEN 21, nebo předseda stejně velkého senátorského klubu ANO Miroslav Adámek. V kandidatuře podporuje i svého kolegu z klubu, posledního senátora za SOCDEM Petra Víchu. „Spolupráce nám funguje, i v lidské rovině si vyhovujeme. Chtěli bychom v tom pokračovat i dál,“ poznamenal.

Senátorské mandáty končí zkraje října také někdejším rivalům Miloše Zemana z prezidentské volby: Marku Hilšerovi, Pavlu Fischerovi a Jiřímu Drahošovi. Svou kandidaturu zatím potvrdil jen nestraník Fischer, který nyní o podpoře vede jednání s politickými stranami.

Kalousek: Cílem kandidátky Spolu je ochránit mandáty ODS

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám