Hlavní obsah

Partnerství pro stejnopohlavní páry je v Česku hotová věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři na návrh klubu ODS a TOP 09 rozhodli, že se na středeční schůzi nebudou zabývat manželstvím pro všechny, resp. partnerstvím stejnopohlavních párů, a nechají předlohu projít tzv. marnou lhůtou. Znamená to, že předloha v podobě, ve které přišla z Poslanecké sněmovny, po třiceti dnech automaticky zamíří k podpisu prezidentu republiky Petru Pavlovi. Nepředpokládá se, že by normu posilující práva stejnopohlavních párů vetoval.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Průvod za manželství pro všechny, kterým vyvrcholil LGBT festival Prague Pride.

Článek

S návrhem přišel klub ODS a TOP 09. Pro vyřazení bodu hlasovalo 47 senátorů ze 77, včetně zástupců ANO a SOCDEM. Proti postupu v horní komoře parlamentu byli zejména senátoři za KDU-ČSL.

Novela občanského zákoníku prošla po náročných a místy bouřlivých diskusích na konci února rozpolcenou Poslaneckou sněmovou. Kromě narovnání práv heterosexuálních a homosexuálních párů se hrálo o samotný název svazku. Část poslanců usilovala o to, aby stejnopohlavní páry mohly vstupovat do „manželství“, odpůrci si ale s odůvodněním, že má jít pouze o svazek muže a ženy, prosadili své a výsledkem je tak název „partnerství“.

Partneři stejného pohlaví ale budou mít většinu práv a povinností stejných jako manželé. Nebudou mít nicméně právo adoptovat děti, osvojení dětí pak bude komplikované. Předpokládá se, že osvojení dítěte by bylo možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Partneři by měli mít také nárok na vdovský důchod či požívat výhod společného jmění.

Stopnout lidovce

Právě kvůli četným „bolestem“ a rozpolcenosti Sněmovny, i jednotlivých stran, panovala obava, že pokud by Senát chtěl novelu upravit a vrátil ji poslancům, už by se znovu podpora v dolní komoře nenašla. Senátoři tak zvolili kvůli obavám z mnohahodinové debaty, která by nikam pravděpodobně nevedla, vyřazení bodu. Diskutovat chtěli o právech pro stejnopohlavní páry zejména lidovci. Zákon má podle nich chyby a v některých bodech si protiřečí.

Místo manželství pro všechny bude partnerství, schválili poslanci. Bez adopcí

Domácí

Senátoři z klubů SEN 21 a Pirátů návrh ODS a TOP 09 podpořili, stejně jako senátoři za hnutí STAN, ANO a SOCDEM.

Podle senátora Václava Lásky (SEN 21) se téma důkladně na čtyřech výborech prodiskutovalo. Přijetí předlohy beze změn již dříve doporučil sociální výbor a výbor pro lidská práva. Ústavně-právní výbor se na ničem neshodl. „Patřím k lidem, kteří by chtěli návrh vylepšit, ale vidím, že na něj nejsou hlasy,“ prohlásil Láska.

„Chtěl jsem LGBT komunitu ušetřit dalších podobných hlášek, že ‚kuřecí je kuřecí a hovězí je hovězí‘. A při vší úctě k Senátu si myslím, že tu jsou jedinci, kteří jsou schopni něco podobného pronést,“ dodal Láska v narážce na lidoveckého poslance Šimona Hellera, který v diskusi k narovnání práv u stejnopohlavních párů loni řekl: „U nás na jihu Čech je hovězí hovězí a kuřecí je kuřecí.“

Vyřazení bodu za své působení v Senátu prý Láska zatím nezažil, porušení jednacího řádu to podle něj ale není.

„Diskuse proběhla, byla bohatá a projednávat to znovu na plénu znamená bohatou diskusi bez jasného výsledku. Komunita, o které tady hovoříme, nechce tuto popularitu, toto medializování,“ uvedl předseda klubu Starostů Jan Sobotka.

Prý mimořádný skandál

Ještě před hlasováním případné vyřazení bodu kritizoval senátor Michael Canov (SLK) či lidovecký senátor Jiří Čunek.

„Považuji to za mimořádný skandál. Apeluji na vás na všechny, abychom Senát nedegradovali tím, že tento bod vyřadíme,“ řekl k iniciativě některých vládních senátorů Canov před schválením programu schůze.

„Můj názor je takový, že diskuse se má vést. Nemáme se jí bát. To, co se teď stalo, je strach z diskuse nad bodem, který je možná pro některé nepříjemný,“ řekl po hlasování Čunek.

Třicetidenní lhůta, kterou měl Senát na projednání zákona a hlasování o něm, vyprší ve čtvrtek. Uplyne tím takzvaná marná lhůta a zákon se přemístí na stůl prezidentovi republiky Petrovi Pavlovi k podpisu. Nepředpokládá se, že by Pavel normu vetoval.

Řecký parlament schválil manželství pro všechny

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám