Hlavní obsah

Místo manželství pro všechny bude partnerství, schválili poslanci. Bez adopcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stejnopohlavní páry nakonec nebudou moct uzavírat manželství, ale partnerství, schválili ve středu ve finálním, třetím čtení poslanci. Práva na adopci dětí mít homosexuálové nebudou, osvojení bude komplikované. Novela občanského zákoníku nyní zamíří do Senátu, pak ji musí podepsat prezident.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Poslanecká sněmovna

Článek

Ve Sněmovně nakonec zvítězil pozměňovací návrh Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO), který sňatky stejnopohlavních párů nenazývá manželství, ale partnerství. Budou mít ale většinu práv a povinností stejných jako manželé.

Návrh neumožňuje společnou adopci dětí. Zároveň předpokládá, že osvojení dítěte by bylo možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů.

Pro pozměňující návrh hlasovalo 118 ze 171 přítomných poslanců. Pohořel druhý, kompromisní pozměňující návrh, který adopce umožňoval. Pro ten hlasovalo jen 66 zákonodárců.

Stejnopohlavní páry mohou dosud uzavřít pouze registrované partnerství, které ale není plnohodnotným ekvivalentem manželství. Páry nemají nyní nárok například na společné jmění. Po ztrátě partnera či partnerky také nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod.

Stejnopohlavní svazek by mohl být partnerstvím, ne manželstvím

Domácí

„Lidé budou stále děleni na dvě kategorie“

„Došli jsme do stavu, kdy nevíme, jestli je to dostatečná výhra k tomu, abychom slavili. Ale je to ohromný posun do budoucna v tom, jak budou vnímány stejnopohlavní páry,“ komentoval výsledek hlasování jeden z předkladatelů návrhu Josef Bernard (STAN).

Zároveň upozornil, že je to vyhraná bitva, ne válka. „Nyní musíme do Senátu přesvědčit senátory, aby zákon schválili,“ upozornil.

„Není to ideální řešení. Stále bohužel budou lidé děleni na dvě kategorie, to nám vadí. Na druhou stranu se významně zlepšují zejména práva dětí, které vyrůstají se dvěma mámami nebo dvěma táty, a obecně těchto rodin,“ uvedla i místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Dodala, že výsledkem je to, co bylo aktuálně ve Sněmovně možné. Do budoucna se prý bude dále snažit, aby lidé nebyli děleni na dvě kategorie.

Koalice nebyla jednotná

Poslanci o manželství pro všechny ve třetím čtení jednali už od středy ráno. „Rovnoprávnost a důstojnost lidí je pouze jedna,“ řekl ráno na plénu Bernard. Ten zároveň upozornil, že nynější zákon o registrovaném partnerství není dostačující. Chtěl, aby stejnopohlavní páry měly stejná práva, jako mají v manželství žena a muž.

Název manželství byl jedním z hlavních problémů. Odpůrci trvali na tradičním pojetí manželství jako svazku muže a ženy.

Anketa

Souhlasíte s kompromisem nazývat sňatek osob stejného pohlaví partnerstvím?
Ano, je to lepší než název manželství.
51,3 %
Ne, měl by se nazývat manželstvím
26,6 %
Ne, nesouhlasím s uzavíráním sňatků osob stejného pohlaví.
22,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23595 čtenářů.

Nad adopcemi dětí visel otazník. „Role matky a otce jsou pro zdraví a normální vývoj nezastupitelné. Pokud děti vyrůstají v rodině, kde je role matky suplována dvěma ženami nebo dvěma muži, způsobuje to v nich velký zmatek. Navíc se za svou nestandardní rodinu často stydí, stávají se terčem posměchu a šikany,“ argumentovala dopoledne na plénu proti manželství pro všechny poslankyně Romana Bělohlávková (KDU-ČSL).

Naopak nezařazený poslanec Ivo Vondrák u řečnického pultíku bojoval za to, aby se novela občanského zákoníku přijala bez pozměňovacích návrhů a i stejnopohlavní páry mohly uzavřít manželství.

„Snažíme se omezit a ořezat původní návrh. Myslím, že je to škoda. Hraje se tu o víc. Jinakost není jinakostí, je to přirozená součást našeho života. Přimlouval bych se za to, abychom zákon přijali bez pozměňovacích návrhů,“ zdůraznil Vondrák.

Pro narovnání práv homosexuálů se ve středu vyslovil i prezident Petr Pavel. „Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva a nevidím důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace. Věřím, že jsme tolerantní společnost a tato práva co nejdříve narovnáme. Na tomto mém postoji se nic nemění,“ napsal na sociální síť X.

Na manželství pro všechny nebyla shoda ani ve vládní koalici. Proti byli někteří poslanci KDU-ČSL a ODS. Záleželo tak i na hlasech poslanců hnutí ANO, zástupci SPD byli proti. Strany většinou v takových otázkách nechávají svým poslancům volné hlasování.

Síla jednání blokoval

Dopolední jednání zablokoval člen SPD Jan Síla. Ten na plénu dlouze přednášel studie, které mluvily proti manželství pro všechny.

V 10:50 pak předsedající schůze Karel Havlíček (ANO) jednání přerušil, aby se stihla připravit mimořádná schůze k migračnímu paktu z popudu hnutí ANO, která začala v 11 hodin.

Nakonec se ale po dohodě na grémiu zákonodárci k manželství pro všechny ještě ve středu vrátili. A to po konci mimořádné schůze. Cílem podle předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba bylo, aby novelu doprojednali a odhlasovali.

Řecký parlament schválil manželství pro všechny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám