Hlavní obsah

Senát ohrozil Sobotkův rozpočet

ČTK, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát ve čtvrtek vrátil Sněmovně jeden z klíčových návrhů reformy veřejných financí - novelu zákona o spotřebních daních. Senátoři požadují nižší zdražení motorové nafty a odmítli prodloužení existence bezcelních obchodů o tři měsíce. Tím však ohrožují návrh rozpočtu ministra financí Bohuslava Sobotky na příští rok, který s výnosem ze spotřebních daní počítá.

Foto: Josef Zajíc

Profesor MUDr.Jan Pirk,DrSc. a Jitka Vaňková, manažerka kulturních a společenských akcí LIBREXU. 7.2.2013

Článek

Pokud bude Sněmovna chtít Senátem vrácenou novelu zákona vetovat a prosadit ji v původní verzi, musí ji schválit 101 hlasy a ne pouze nadpoloviční většinou přítomných poslanců. Již nyní je však jisté, že k prosazení původní sněmovní verze novely zákona o spotřebních daních bude Koalici chybět jeden hlas. Poslankyně Hana Marvanová (US-DEU) se patrně hlasování nezúčastní kvůli jejímu očekávanému porodu.

Sazby daně u benzinu, cigaret a tvrdého alkoholu Senát nezměnil. Schválení zákona nepodpořili ani senátoři z vládní US-DEU. Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) to označil za porušení koaliční spolupráce. "Budu o tom informovat předsedu vlády," řekl novinářům.

Kolář: Vypadal bych jako "totální kašpar"

Senátor US-DEU Robert Kolář svůj postoj zdůvodnil tím, že jako senátor necítí takovou míru loajality s vládní koalicí, jaká je kladena na poslance. "Vládní uspořádání se odvíjí od Sněmovny a nikoliv od Senátu," prohlásil. Pokud by měli senátoři hlasovat podle stranických příkazů momentální koalice, tak by podle svých slov vypadal ve svém volebním obvodě jako "totální kašpar".

Senátor Jaroslav Doubrava (KSČM) podpořil vrácení předlohy, neboť zvýšení spotřebních daní se před vstupem do EU podle něj zatajilo. "Navíc jako starosta obce vím, jaký to bude mít dopad na rozpočty obcí," uvedl pro Právo.

Sobotka je přesvědčen o správném rozhodnutí

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) je přesvědčen o správném rozhodnutí Senátu. "V daném okamžiku vláda přichází s návrhem, který dostává visačku, že sjednocuje normy s EU, což není pravda. Zákon umožňuje vládě vylepšení fiskální politiky," řekl na dotaz Práva. Ministr Sobotka uvedl, že nový daňový zákon přinese do státní pokladny v příštím roce 12,7 miliardy korun. Sněmovna se bude rovněž zabývat novelou zákona o DPH, kterou nepodepsal prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda znovu o dani z cigaret

Vláda by měla dnes rozhodnout o tempu zvyšování spotřební daně z cigaret na úroveň, kterou požaduje Evropská unie. Řekla to ředitelka odboru nepřímých daní...

Výběr článků

Načítám