Hlavní obsah

Vystrčil: Senát bude o Zemanovi jednat nejspíš 9. listopadu

Na úterý 9. listopadu by mohl organizační výbor Senátu svolat mimořádnou schůzi horní komory k projednání zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho způsobilosti vykonávat funkci. V ČT to v neděli oznámil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Původně se mluvilo už o 5. listopadu, tedy ještě před ustavením nové Sněmovny.

Foto: Novinky

Miloš Zeman na audiovizálním záznamu při podpisu listiny v ÚVN

Článek

„Přikláním se k co nejpozdějšímu termínu. A stane se tak jedině, když budeme mít posudek, který potvrdí, že se stav pana prezidenta nezměnil. Je pravda, že ve hře je 9. listopad,“ řekl Vystrčil s tím, že by byl radši, kdyby se prezidentův stav zlepšil a pravomoci hlavy státu by nebylo třeba převádět na premiéra a předsedu dolní komory.

Nacvičoval podpis?

Bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se domnívá, že by se k jakýmkoli krokům vůči své osobě měl Zeman sám vyjádřit. Ve Sněmovně musí nejprve proběhnout ustavující schůze, která je svolána na  8. listopadu. O Zemanovi se může hlasovat až po zvolení předsedy komory, kam kandiduje šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová, a to po ustavení mandátového výboru, nejdříve tedy 10. listopadu. Podle Vondráčka se ale může ustavující schůze ještě protáhnout.

Z pozice kancléře (Mynář) ovlivňuje politické dění. Překračuje své kompetence. Ale dělal to tak vždycky, takže na druhou stranu si dokážu dovodit, že bez pana Zemana by to nikdy nedělal. Takže těžko rozlišuju, co je vůle pana prezidenta, co pana kancléře.
Radek Vondráček, předseda Sněmovny

ČT v neděli zveřejnila další informace zpochybňující, zda je prezident schopen samostatných úkonů. Podle ní musel prezident Zeman před návštěvou Vondráčka v Ústřední vojenské nemocnici v Praze 14. října nacvičovat podpis dokumentu, kterým pak před zraky mj. Vondráčka stvrdil svolání ustavující schůze Sněmovny, jak to ukázalo video zveřejněné kancléřem Vratislavem Mynářem. ČT odkázala na dva zdroje z prezidentské ochranky a z řad zdravotníků.

Vondráček prý nevěděl, že ho u Zemana natáčí

Domácí

„Zdravotnická dokumentace dále také obsahuje informace, které uzná zdravotník za zaznamenáníhodné. Sem mohou patřit například záznamy o problémech s rodinou, návštěvou, jaké a komu byly podány informace o zdravotním stavu a případně jsou zaznamenány i události, jako je nácvik různých úkonů i podpisu,“ citovala ČT z komentáře ÚVN.

Vondráček: Mynář překračuje kompetence

Vondráček pouze zopakoval, že při návštěvě na něj Zemanův stav během pár minut jeho přítomnosti působil optimisticky. „S panem prezidentem jsem mluvil, oslovoval mě jménem, nahlas pronesl i to datum svolání Sněmovny,“ uvedl. Připustil, že o tom, že se z jeho schůzky pořizuje videozáznam, nevěděl.

Nicméně prý později bral s povděkem, že bylo zveřejněno. Nedávno však Vondráček mluvil o fotografii, k jejímuž zveřejnění se ale nepřikláněl. Kancléři Mynáři vyčítá, že jej neinformoval o vyjádření ÚVN, které se týkalo Zemanova neutěšeného zdravotního stavu.

Na jmenování Zemanem čeká pět desítek soudců, hrozí ohrožení projednávání kauz

Domácí

„Mně je jedno, kdy a jak by rezignoval. Podstatné je, že z pozice kancléře ovlivňuje politické dění. Překračuje své kompetence. Ale dělal to tak vždycky, takže na druhou stranu si dokážu dovodit, že bez pana Zemana by to nikdy nedělal. Takže těžko rozlišuju, co je vůle pana prezidenta, co pana kancléře,“ uvedl Vondráček.

Podle Vystrčila video potvrdilo, že Vondráček byl „zne­užit“. Také se podle něj potvrzuje, že Zeman není v dobrých rukou a kancléř by rezignovat měl.

Vystrčil: Absurdní, nechápu

„Má vědět, že pan prezident je nemocný, že není možné tam být bez respirátorů a ochranného oblečení. Nechápu, proč je pan Vondráček přeslušný k panu kancléři, protože už jen to, že ho někdo natáčí a on o tom neví, je vrcholná neslušnost. Navíc když se jedná o třetího nejvyššího ústavního činitele,“ dodal Vystrčil.

Návštěva u Zemana bez roušky může každého stát až 10 tisíc

Domácí

„Připadá mi úplně absurdní, že ještě předtím, než tam pan předseda přišel, tak pan prezident řekl ‚až přijde, budu podepisovat, vy to natočte a budu velmi rád, když to pak pustíte celému národu‘. Tomuto nemohu uvěřit. A pokud ano, tak mám opravdu obavy o jeho zdravotní stav,“ zdůraznil Vystrčil.

Vondráček se ohradil, nemyslí si, že byl zneužit, ale využit, a pokud prezidentem, pak to má za pozitivní. Odmítl možnost, aby fungování kancléře prošetřovala zvláštní komise některé z komor. Podle něj by docházelo k únikům informací v rámci „pokleslé formy“ politického boje. Vystrčil na zřízení komise zatím nemá názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám