Hlavní obsah

Senát chce spolurozhodovat o umístění hlubinného úložiště jaderného odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát chce v zákoně o přípravě stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu obnovit podmínku souhlasu obou komor Parlamentu s jeho umístěním. Podmínku původně navrhovala vláda, Sněmovna ji ale zrušila. Poslanci tak budou muset o zákonu rozhodovat znovu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pléna Senátu

Článek

Senát ve středu rovněž doporučil, aby vláda neměla možnost, ale povinnost stanovit kompenzace nad rámec atomového zákona pro obce, na jejichž území se úložiště vybuduje. Právo veta pro obce Senát odmítl.

Senátorka Hana Žáková (za STAN) podmínku parlamentního souhlasu zdůvodnila tím, že by pomohla obnovení důvěry v kroky vlády ohledně stavby úložiště. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se k podmínce postavil neutrálně, byť sám preferoval přijetí zákona beze změn. Poukazoval na to, že pro sněmovní verzi v polovině listopadu hlasovalo 167 ze 177 přítomných poslanců.

Vládě má senátní verze zákona, kterou podpořilo 47 ze 76 členů horní parlamentní komory, uložit stanovení kompenzací pro dotčené obce, s nimiž by kabinet měl výši a míru kompenzací předjednat. Navíc by tyto kompenzace také podléhaly souhlasu obou parlamentních komor. Sněmovní verze pouze počítá s možností, že by vláda kompenzace stanovila.

Obce nebudou mít veto proti úložišti radioaktivního odpadu. Lokalitu určí vláda

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám