Hlavní obsah

Obce nebudou mít veto proti úložišti radioaktivního odpadu. Lokalitu určí vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna ve středu schválila zákon, který má určit pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Poslanci odmítli dát obcím právo vetovat úložiště na svém území. Místo pak určí vláda bez souhlasu parlamentu, jak požadovala původní verze vládní novely zákona. Předloha nyní zamíří do Senátu. Pro novelu hlasovala drtivá většina poslanců.

Foto: Mapy.cz

Článek

Stát má vytipovaná čtyři místa. Správa úložišť radioaktivních odpadů prověří lokality Horka a Hrádek na Vysočině, Březový potok na Klatovsku a Janoch nedaleko Temelína v Jihočeském kraji.

Poslanci Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), Klára Kocmanová (Piráti) či Radek Koten (SPD) neúspěšně navrhovali, aby obce měly právo vetovat případnou výstavbu úložiště v jejich katastrálním území. Obce pouze dostanou více času na vyjádření svého stanoviska.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) totiž nemůžou zájmy obcí převýšit zájmy státu. Všichni totiž prý vědí, že je úložiště potřeba vybudovat, ale každý to chce radši minimálně u souseda, ne u sebe. „Nebojím se odpovědnosti, vybereme nejbezpečnější místo,“ slíbil na plénu ministr.

Původní vládní předloha počítala s tím, že vládní rozhodnutí o výstavbě bude podmíněno souhlasem obou komor parlamentu. Poslanci však ve středu tuto podmínku vypustili, a vláda tak rozhodne o lokalitě a výstavbě sama.

Nyní předloha zamíří do Senátu.

Hlubinné úložiště jaderného odpadu v ČR nebude dřív než za několik desítek let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám