Hlavní obsah

Šéfovi Senátu dochází trpělivost. Chce po Mynářovi informace o stavu prezidenta

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) požádá kancléře prezidenta republiky Vratislava Mynáře o informace o prognózách zdravotního stavu prezidenta. Obává se, že Zeman v současnosti není schopen vykonávat úřad. Učiní tak ještě předtím, než se senátoři sejdou, aby projednali možnou aktivaci článku 66 Ústavy o prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Máme obavu, zda současný zdravotní stav umožňuje prezidentu republiky vykonávat jeho úřad. Rámcovou informaci, která umožní zachovat patřičný respekt a citlivost vůči panu prezidentovi a jeho rodině, očekáváme od Kanceláře prezidenta republiky. Ta v tomto ohledu dosud nekonala dostatečně, proto ji dotazujeme,” uvedl v úterý Vystrčil.

Prezident Miloš Zeman byl v neděli hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kam jej sanitka s mobilní JIP přivezla v bezvládném stavu. Nyní je prezidentův stav stabilizovaný a leží na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, kde o něj pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči.

Zeman leží na ARO, Ovčáček sdílí výzvy k modlitbám

Domácí

Bližší informace o diagnóze či stavu hlavy státu kvůli absenci Zemanova souhlasu nemocnice sdělit nemůže. Informace v dostatečné míře dlouhodobě neposkytuje ani Pražský hrad, což má za následek nejistotu a mnohé spekulace o Zemanově kondici.

Senát bude řešit, zda je Zeman schopen výkonu funkce

I kvůli tomu senátor Zdeněk Hraba (STAN) v pondělí na Twitteru oznámil, že se 19. října sejde senátní ústavní komise, která projedná, zda existují důvody pro aktivaci článku 66 Ústavy, podle kterého je možné prohlásit prezidenta republiky za neschopného výkonu funkce.

Pokud by podle něj totiž nemohl prezident vykonávat svoji funkci, bude paralyzován chod ústavních funkcí.

Senát bude řešit Zemanovu schopnost zastávat úřad prezidenta

Parlamentní volby

Zeman se kvůli zdravotním problémům stále nevyjádřil k výsledkům víkendových parlamentních voleb. Prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka pouze na Twitteru poblahopřál vítězům, explicitně je neuvedl. Povolební rozhovory o sestavování vlády měly započít ve středu, kdy se měl prezident setkat s premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, schůzka ovšem byla na neurčito odložena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám