Hlavní obsah

Senát bude řešit Zemanovu schopnost zastávat úřad prezidenta

– Praha • Aktualizováno

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana se 19. října sejde senátní ústavní komise. Bude řešit, jak za této situace zajistit výkon pravomocí hlavy státu, i možnou aktivaci článku 66 Ústavy, podle kterého je možné prohlásit prezidenta za neschopného výkonu úřadu. Napsal to na svůj twitterový účet senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

„Panu prezidentovi přeji brzké uzdravení, ale jsme v situaci, kdy je potřeba mít jasně vyříkané postupy, pokud by k brzkému uzdravení nedošlo,” napsal senátor na Twitter.

Pokud by podle něj totiž nemohl prezident vykonávat svoji funkci, bude paralyzován chod ústavních funkcí.

Zeman je ve stabilizovaném stavu, léčbu stanovuje konzilium

Domácí

„Svolal jsem ústavní komisi Senátu k řešení možností, mezi které patří i mimo jiné článek 66 Ústavy – prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu,” dodává.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) tento krok není na místě. „Bylo by to předčasné, necitlivé a nekorektní. Cítím politický tlak a snahu o zviditelnění. Je to velmi nevkusné,” reagoval po jednání vlády.

Zeman byl hospitalizován v neděli, kdy jej sanitka převezla v bezvládném stavu ze zámku v Lánech.

Hrad zdravotní stav prezidenta nekomentuje. Potvrdil pouze hospitalizaci a tvrdí, že zdravotní stav prezidentovi nebrání ve výkonu mandátu. Hospitalizace by se nicméně mohla protáhnout na několik týdnů.

A prezident hraje  klíčovou roli při sestavování nové vlády, jmenuje totiž premiéra.

Mluvčí: Prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám