Hlavní obsah

Šéf VOP si posypal hlavu popelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel vojenského státního podniku VOP CZ Marek Špok ve čtvrtek před poslanci branného výboru přiznal, že udělal při řízení podniku řadu chyb, ale že s pomocí odborů je už začal napravovat. Jak minulý týden upozornilo Právo, vztahy mezi zaměstnanci vojenského státního podniku a ředitelem se vyhrotily poté, co navrhl vylepšit špatnou ekonomickou situaci státního podniku tím, že sníží zaměstnancům mzdy. S tím ale narazil u odborů i na ministerstvu obrany, pod které státní podnik spadá.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel vojenského státního podniku VOP CZ Marek Špok

Článek

„Ano byly tam problémy, udělal jsem chyby. Ale situace ve fabrice se už uklidňuje. Chtěli jsme dělat různá opatření, ale domluvili jsme se s odbory, že k nim nedojde a že nebudeme sahat lidem na platy,“ sdělil poslancům branného výboru ředitel Špok s tím, že ke snížení mezd přistoupil kvůli tomu, že dostal z ministerstva obrany úkol do konce roku zlepšit špatné hospodaření.

Podle informací Práva státní podnik zatím letos hospodaří se ztrátou okolo 30 milionů korun. Podle Špoka ještě letos získají zakázky, které jim pomohou.

„Máme obchodní případy, které nám pomohou se dostat do černých čísel ke konci roku,“ dodal Špok.

Poté, co se situace v podniku vyhrotila, poslala ministryně obrany Jana Černochová (ODS) do podniku kontrolu, ke které se přidal i šéf odborářů z Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády Michal Petrovka.

Státní vojenský podnik: vzpoura

Domácí

Ještě před středečním jednáním Právu Petrovka řekl, že Špok svými kroky ztratil zcela důvěru odborů a zaměstnanců a nejlepším řešením by bylo, kdyby ho ministryně odvolala.

Schůzka ale podle Petrovky nakonec pomohla částečně vyčistit zlou krev, která se v podniku v posledních měsících nahromadila, hlavně proto, že ředitel uznal, že nepostupoval vůči odborům a zaměstnancům správně. „Kdyby pan ředitel trval na svém a ne­uznal, že udělal chyby, tak bychom jako odbory musely požadovat, aby ministerstvo nám dalo pro jednání jiného partnera,“ řekl Petrovka Právu.

Jestli Špok postupoval v rozporu s kolektivní smlouvou a na vedoucí místa dosazoval své blízké, odbory podle Petrovky nezkoumaly.

V podniku je kontrola

„Ale aby se vyhnul do budoucna takovým podezřením, tak jsme se domluvili, že pro příště ve výběrové komisi bude vždy přítomen člen odborů, aby pohlídal, že se kolektivní smlouva dodržovala,“ dodal odborář. Na tato podezření se ptali i poslanci a byli informováni, že kontrola z ministerstva na takové případy byla upozorněna a přezkoumá je.

Černochová poslance ujistila, že ve VOP CZ se dělníkům sahat na platy nebude a ministerstvo podnik nechce privatizovat.

„Nedojde k žádnému snižování platů zaměstnanců, protože nechceme, aby podnik opustili klíčoví zaměstnanci,“ řekla ministryně. Dodala, že dozorčí rada podniku poslala Špokovi požadavky, jaké má s podnikem plány a které musí do konce října doložit.

Státní podnik se dlouhodobě potýká se špatnými hospodářskými výsledky. Loni skončilo hospodaření VOP CZ po letech čistým ziskem, který činil 468 tisíc korun, předloni byl ve ztrátě 59,3 milionu.

Šéf armádní agentury spravující nemovitý majetek nečekaně skončil. Oboustranná dohoda, uvedla obrana

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám