Hlavní obsah

Státní vojenský podnik: vzpoura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Státní podnik VOP CZ z Nového Jičína zažívá ekonomickou a nově i personální krizi. Zaměstnanci, odbory, ale i část vedení strategické firmy, která spadá pod ministerstvo obrany, se bouří proti řediteli Marku Špokovi. Požadují po ministryni obrany Janě Černochové (ODS), aby ho odvolala.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pohled do provozu VOP

Článek

Nespokojenost se způsobem jeho řízení zraje podle informací Práva už delší dobu, poslední kapkou byl pokus managementu VOP CZ zachránit špatný ekonomický výsledek škrtáním platů zaměstnanců. Odborům a nespokojeným zaměstnancům, kterých je kolem šesti set, ale došla trpělivost.

Ve VOP CZ panuje velká nespokojenost. O problémech víme
Jana Černochová

Snižování mezd minulý týden odmítli a zároveň poslali Černochové stížnost a žádost o odvolání. Důvodem je podle nich to, že Špok v době, kdy všechny zbrojařské a strojírenské firmy kvůli válce na Ukrajině získávají miliardové zakázky, nedokázal státní podnik vytáhnout z červených čísel a sehnat pořádnou práci. Podle informací Práva VOP CZ bude letos hospodařit se ztrátou zhruba 30 milionů korun.

Došla jim trpělivost

„Když to chtěli zachránit snižováním platů, tak nám už došla trpělivost. Kdyby nezaměstnával svoje kamarády, se kterými jezdí na zbytečné pracovní cesty, z kterých podnik nic nemá, tak bychom se do ztráty dostat ani nemuseli,“ řekl Právu jeden z nespokojených zaměstnanců. Jeho jméno redakce Práva zná, ale nezveřejňuje ho, aby nebyl pracovně ohrožen.

Zbrojařská firma brojí u ÚOHS proti uzavřené smlouvě na BVP za 60 miliard

Domácí

Dodal, že nejméně v pěti případech Špok přijal na dobře placená místa své blízké v rozporu s kolektivní smlouvou a bez výběrového řízení. Podle kolektivní smlouvy ve VOP CZ má každý zaměstnanec právo ucházet se o volné místo a vedení podniku musí o takové pracovní pozici své zaměstnance informovat.

Mluvčí VOP CZ Kateřina Urban Samková uvedla, že slyší takové výhrady poprvé a nebude na ně reagovat.

Vedení se kaje a snížilo si platy

Ministryně si obě znesvářené strany pozvala do Prahy, aby je rozsoudila. Jestli odvolá Špoka, bývalého funkcionáře ODS, kterého do funkce bez výběrového řízení loni v létě sama dosadila, nechtěla před schůzkami říci.

„Máme informace, že tam panuje velká nespokojenost. O problémech víme a řešíme je. Budeme ale chtít znát názor pana ředitele na to, na co poukazují zaměstnanci,“ řekla Právu Černochová. Dodala, že je pro ni ale nepřijatelné snižovat platy lidem v technických oborech.

„Zadání na snižování platů ředitel nedostal, protože dobře víme, jak je v tomto regionu složité sehnat dostatek zaměstnanců z odborných profesí. Udělám vše pro to, aby se situace stabilizovala, aby lidé neodešli a aby byl podnik VOP v černých číslech, a ne v červených, a aby dokázal plnit všechny závazky,“ dodala ministryně.

Podle mluvčí Samkové je pravda, že vedení navrhlo odborům „možnost pozastavení osobního ohodnocení mzdy zaměstnanců“. Ale odbory o tom nechtěly ani slyšet. „Po dohodě s odbory a zvážení vedení byla tato možnost zamítnuta. Jediná změna v rámci snížení platů, která byla realizována, se dotýká pouze vedení podniku, kterému byla, po dohodě s ním, snížena mzda,“ dodala Samková.

Šéf armádní agentury spravující nemovitý majetek nečekaně skončil. Oboustranná dohoda, uvedla obrana

Domácí

Špok je šéfem VOP CZ už podruhé, poprvé ho vedl mezi roky 2014 a 2019, ale byl ministrem Lubomírem Metnarem (ANO) odvolán kvůli špatným hospodářským výsledkům. Zpátky ho přivedla Černochová, která byla kritizována, že to udělala bez výběrového řízení na základě politických preferencí, protože Špok byl v minulosti členem i sponzorem ODS.

Čeká na obří zakázku

Rozbroje ve státním podniku přichází v nejméně vhodnou dobu. VOP CZ by totiž měl kompletovat švédské obrněnce CV-90. Smlouvu na nákup 246 bojových vozidel pěchoty za 60 miliard korun ministerstvo obrany podepsalo před půlrokem. Švédská firma BAE se zavázala 40 procent zakázky, tedy 20 miliard, přenést do českých firem.

VOP CZ má celou výrobu v Česku zastřešovat a v současné době probíhá vyjednávání, jak zapojení VOP CZ i dalších firem bude vypadat. Pro státní podnik by tato miliardová zakázka mohla být velkou ekonomickou vzpruhou.

Opravárenský podnik VOP CZ má na starosti servis armádní techniky, modernizuje např. tanky T-72M4 CZ nebo opravuje stará sovětská BVP-2, která armáda ještě používá. Většinu ze svých tržeb ale získává výrobou manipulační, stavební nebo zemědělské techniky.

Podniku se dlouhodobě nedaří. V roce 2021 hospodařil se ztrátou 59 milionů korun, o rok dříve to bylo ještě horší, protože výdaje přesáhly příjmy o 114 milionů korun. Teprve loni se dostala firma do plusu, ale jen malého. Čistý zisk byl jen 468 tisíc korun. A letos zase skončí v červených číslech.

Armáda spouští internetové náborové středisko

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám