Hlavní obsah

Šéf prezidentské ochranky Baláž končí u policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitel policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž končí ve své funkci a zároveň k 30. dubnu také odejde po více než třiceti letech u policie do civilu. Informaci v úterý potvrdil deníku Právo sám Baláž a také policejní prezident Martin Vondrášek.

Foto: Michal Sváček/MAFRA, Profimedia.cz

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Martin Baláž při jmenování generálem v květnu 2022

Článek

Informaci rovněž přinesla policie na Twitteru s tím, že Baláž o svém záměru v úterý informoval 1. náměstka policejního prezidenta Tomáše Lercha.

„Je to tak, končím ve funkci i u policie,“ řekl v úterý Právu bez podrobností a dalších komentářů Baláž. Blíže se zatím nechce k současné situaci vyjadřovat.

„Ano, je pravda, že pan Baláž oznámil, že odejde ze své funkce i ze služebního poměru a já musím jeho rozhodnutí respektovat,“ potvrdil Právu policejní prezident.

Ochrana vítěze je připravena. Do inaugurace ji může odmítnout

Domácí

Ten se v posledních dvou dnech podle zjištění redakce hned dvakrát s Balážem sešel a mimo jiné řešili situaci ve vedení prezidentské ochranky. A to i s odkazem na nedávné informace v médiích o tom, že nově zvolený prezident Petr Pavel nemá důvěru v část vedení útvaru, která je údajně napojena na končícího hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Právě tento postoj podle informací Práva z důvěryhodného zdroje z Balážova okolí přispěl k tomu, že tento zkušený policista míní ve funkci skončit, a to po vzájemné domluvě s Vondráškem.

Časopis Reportér minulý týden přišel s informací, že Pavel odmítl, aby ho do inaugurace útvar chránil kvůli propojení Baláže s Mynářem. Pavla tak zatím chrání Ochranná služba Policie ČR.

Vondráška Balážův odchod mrzí

„Bez podpory nově zvoleného prezidenta a bez šance mu cokoli vysvětlit nemělo pro něj (pro Baláže) smysl ve funkci zůstávat,“ řekl Právu zdroj z okolí končícího ředitele prezidentské ochranky. Ten by měl rezignaci na svou funkci a zároveň žádost o odchod do civilu předat vedení policejního prezidia do konce února.

„Pan Baláž slouží u policie více než 31 let. Pracoval jak u zlínské policie, tak v Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování a v posledních letech jako šéf prezidentské ochranky. Má za sebou podíl na objasnění některých věcí v rámci týmu Tempus, který vedl, podílel se na odhalení metanolové aféry, je to výborný krizový vyjednavač,“ připomněl Vondrášek policejní minulost i zásluhy končícího ředitele.

„Chci jen říct, že si jeho dlouholeté služby vážím a že jsem s ním mluvil i o jeho dalším uplatnění v rámci policie, když mi oznámil, že uvažuje o ukončení služebního poměru. Bavili jsme se o konkrétních možnostech. Nicméně on se rozhodl tak, jak se rozhodl. Mě to na jednu stranu mrzí, ale na druhou stranu to musím respektovat,“ dodal k tomu Vondrášek.

Šéf Zemanovy ochranky pomohl chytit zloděje

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám