Hlavní obsah

Šéf Zemanovy ochranky pomohl chytit zloděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně špatný okamžik si ve čtvrtek odpoledne vybral zhruba třicetiletý cizinec původem z Ukrajiny pro krádež kabelky a oblečení v pražském nákupním centru Palladium.

Foto: Profimedia.cz

Martina Baláže jmenoval Miloš Zeman v květnu generálem.

Článek

Když věci krátce po šestnácté hodině odcizil v tamní pobočce obchodu Marks and Spencer, všiml si jeho počínání pracovník obchodu. Ten sice vzhledem k vyššímu věku neměl šanci utíkajícího zloděje zadržet, ale začal křičet, ať ho někdo chytí.

Desítky lidí útěku pachatele jen přihlížely, ale výzvu vyslyšeli hned dva kolemjdoucí: zhruba jednadvacetiletý mladík a také nenápadný holohlavý muž. Naneštěstí pro prchajícího cizince byl tímto mužem ředitel policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž, který si přišel do obchodního centra ve svém volnu koupit jídlo.

Ukrajinského zloděje pronásledoval krajan

Podle očitého svědka, který Právu honičku popsal a Baláže poznal, se zloděj snažil uprchnout do metra. Jenže tam se ke dvěma pronásledovatelům přidal další, cca 23letý mladík.

Podle informací Práva byl mladík, který zloděje pronásledoval, také Ukrajinec, člen jednoho orchestru. Ten svého krajana pronásledoval i s velkým hudebním nástrojem na zádech.

Pachatel se proto rozhodl změnit směr útěku a rozeběhl se po schodech do ulice k hotelu Paříž na Starém Městě v centru metropole. Právě schody se mu ale staly osudnými, protože na nich musel zpomalit, a trojice pronásledovatelů cizince u hotelu dostihla a chytila. Odcizenou kabelku z obchodu sice stačil zloděj během honičky zahodit, to mu ale nepomohlo.

Foto: Profimedia.cz

Pražské obchodní centrum Palladium, kde proběhla krádež.

Zásadní role civilistů

Podle svědka byl z muže cítit alkohol, snažil se trojici vymanit, nadával a byl agresivní. Trochu zkrotl, až když se mu Baláž představil jako policista a ukázal mu i služební průkaz.

Cizince spolu s oběma mladíky odvedli zpět do Palladia, kde ho předali ochrance a ta následně policejní hlídce. Muži zákona pak podle mluvčího pražské policie Jana Daňka vyřešili případ hned v obchodním centru.

Jako z grotesky. Zloděj utíkal stanicí Můstek, na protijedoucích eskalátorech mu došly síly

Krimi

„Jednalo se o krádež v hodnotě téměř 4000 korun. Pachatel proto od nás dostal na místě pokutu za přestupek proti majetku,“ řekl v pátek Právu Daněk. Cizinec totiž ukradl zboží za nižší částku, než je desetitisícová hranice pro trestný čin. Navíc neměl v minulosti oplétačky se zákonem, proto nakonec vyvázl jen s finanční sankcí.

Baláž nechtěl svůj nečekaný policejní zásah během volna příliš komentovat s odkazem, že je to jeho povinnost.

„Pro mě šlo o automatickou reakci. Jsem policista a myslím, že by se stejně zachoval kterýkoliv z mých kolegů. Velké poděkování ale především patří těm dvěma mladíkům, kterým situace nebyla lhostejná. Pro zadržení muže byla jejich role zásadní,“ vzkázal Právu v pátek Baláž přes mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána.

Tento původně zlínský kriminalista, který u policie slouží od roku 1991, v minulosti odhalil se svým týmem metanolovou mafii na jihu Moravy. Později několik let vedl na policejním prezidiu i speciální tým Tempus, který se zabýval tzv. pomníčky, tedy případy nevyřešených letitých vražd a podezřelých úmrtí především z devadesátých let.

Byl to on, kdo před časem nechal znovu otevřít i kauzu úmrtí kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, kterého neznámý pachatel zastřelil v lednu 2006. Ani jeho detektivům se však dodnes tuto vraždu vyřešit nepodařilo.

Martin Baláž

Od března 2019 je Baláž ředitelem policejní prezidentské ochranky, letos v květnu mu hlava státu Miloš Zeman udělil generálskou hodnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám