Hlavní obsah

Šéf pražské mordparty: Nevyřešený zůstal jediný případ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivům z pražské mordparty zbývá objasnit pouze jediný z celkem 25 letošních případů vražd či pokusů o ně. Šéf těchto pražských detektivů Aleš Strach pro Právo uvedl, že nyní se jeho podřízení zabývají případem z minulého týdne, kdy muž v Praze 4 pobodal na ulici dvě náhodné kolemjdoucí. Při zatýkání jej policisté zastřelili, když zaútočil i na ně.

Policisté v Praze zastřelili muže, který pobodal dvě ženy.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Jaký je aktuální počet vyšetřovaných případů řešených pražskou mordpartou?

Od 1. ledna zpracováváme k dnešnímu dni (rozhovor probíhal 19. prosince pozn. red.) celkem 80 případů, zatímco loni jich bylo 70. Z těchto věcí je 25 vražd. Ostatní případy se týkají nejzávažnějších forem ublížení na zdraví, respektive těžkého ublížení na zdraví, také ještě loupeží, vydírání, požárů a výbuchů, u kterých je spodní hranice trestní sazby nejméně pět let.

A zatím poslední závažná kauza?

Aktuálně řešíme případ pokusu o dvě vraždy z tohoto víkendu (17. prosince), který se vymyká těm ostatním vraždám, jež jsou většinou vztahové.

(Muž ozbrojený nožem pobodal dvě náhodné kolemjdoucí ženy u přechodu u obchodního centra Novodvorská Plaza v Praze 4, přičemž jedné způsobil velmi vážná poranění. Policisté našli pachatele krátce po události o pár stovek metrů dále od místa činu, ale protože byl při zatýkání agresivní a zaútočil nožem i na ně, zastřelili ho, pozn. red.).

Podle prvotních zjištění se poškozené ani útočník neznali a jednalo se o bezdůvodný útok. Jednou z verzí je i to, že muž mohl zaútočit kvůli svému psychickému stavu.

Foto: archiv, Právo

Aleš Strach

Jaká je objasněnost vámi řešených kauz?

Máme jeden neobjasněný případ, u kterého věřím, že ho dotáhneme v průběhu ledna. Jenom pro úplnost, mezi objasněné spisy počítám i ty, ve kterých nebyl dosud podán návrh na podání obžaloby, protože čekáme na znalecké posudky či odborné vyjádření a z toho důvodu nemůžeme ještě spis ukončit.

Nicméně se jedná o případy, kdy už má pachatel sděleno obvinění nebo které budou odloženy buď proto, že se skutek se nestal, či pro nepřípustnost trestního stíhání – nejčastěji proto, že pachatel zemřel. Za objasněné považujeme také případy, kdy je pachatel spolehlivě zjištěn, ale ukrývá se nebo utekl za hranice ČR, nejčastěji do země svého původu.

Kolik letošních případů zatím vaše oddělení nevyřešilo, respektive u kterých nezadrželo pachatele?

Nevyřešený případ máme z letošního roku pouze jediný. V dalším případě pátráme po pachateli, ale ten je spolehlivě zjištěný a ztotožněný. Pátrací relace proběhla i v médiích a týká se Ratiho Javakhishviliho (Od poloviny března pátrají kriminalisté po tomto občanovi Gruzie, podezřelém z těžkého ublížení na zdraví či vydírání, který v jednom bytě na Chodově po několika vypitých skleničkách alkoholu napadl dva další nájemníky – vytáhl nůž a tzv. boxera. Poté ještě zaútočil na ulici na náhodného kolemjdoucího, kterého bez varování udeřil boxerem nasazeným na ruce do hlavy, pozn. red.).

Nový šéf mordparty: Chci být s podřízenými v terénu

Krimi

Jaké byly další nejzávažnější případy v letošním roce?

Mezi nejzávažnější řadím vraždu učitele na středním odborném učilišti v Praze 4 - Michli z 31. března (tehdy devatenáctiletý student usmrtil několika ranami mačetou přímo ve škole svého pedagoga, se kterým měl spor kvůli špatné známce, pozn. red.). Další je pak vražda na pražském Chodově z 21. dubna (pachatel tehdy ubodal v bytě v Brodské ulici jiného muže a z místa činu utekl, pozn. red.). Podezřelý byl následně (o dva dny později) zadržen v Nizozemsku a poté vydán k trestnímu stíhání do ČR.

Závažná byla i vražda dvou osob z bezdomovecké komunity, kdy podezřelý zapálil chatu, ve které oba poškození spali. Případ byl na počátku zpracováván jako nešťastná náhoda, ale v jeho dalším průběhu vyvstávaly podezřelé okolnosti, které nás dovedly až k úmyslnému zavinění a ke konkrétnímu podezřelému, který už je v současné době obviněn.

Jako velmi závažný hodnotím také jeden z posledních případů letošního roku – vraždu řidiče taxi (případ se odehrál v listopadu, kdy pětadvacetiletý pachatel brutálně ubodal řidiče Boltu a jeho tělo pak pohodil na ulici na Černém Mostě, pozn. red.). Podezřelý byl zadržen na základě skvělé operativní práce dvě hodiny po skutku (v ukradeném taxi na benzinové pumpě).

Dařilo se kromě těch letošních objasnit i některé starší případy zločinů?

Objasnili jsme dvě závažné loupeže z roku 2021. V prvním případě podezřelý prostřelil poškozenému obě nohy a následně mu odcizil dva mobilní telefony a pánskou tašku s doklady, hotovostí a platební kartou. Ve druhém případě se jednalo o loupeže, kdy dva podezřelí pod pohrůžkou zbraně odcizili poškozené z trezoru, který měla ve svém bytě, necelý jeden milion korun.

V obou kauzách byli podezřelí ustanoveni a následně zadrženi na základě výborného operativního rozpracování věci. V prvním případě po roce od spáchání skutku, ve druhém případě po sedmi měsících od loupeže. Také jsme dodatečně objasnili jednu přípravu vraždy, nicméně z taktických důvodů k případu nemůžeme zatím nic sdělit.

V Česku je letos stoupající počet vražd a pokusů o ně? Přemýšlel jste nad důvody, proč tomu tak je?

Na území Prahy bylo za loňský rok spácháno 22 vražd, letos k dnešnímu datu (19.prosince) 25, což je zatím nepatrné zvýšení. Uvidíme, kolik toho přibude do konce roku. Nicméně samozřejmě vím o tom, že v rámci statistik z celé ČR došlo k navýšení počtu vražd v letošním, ještě neskončeném roce. Důvody, proč se tak děje, je potřeba hledat v celorepublikových datech. Za Prahu mohu říci, že nějaký významný rozdíl v motivaci pachatelů oproti jiným rokům nespatřujeme.

Policie: Zastřelený muž z Novodvorské chtěl napadené ženy zavraždit, neznal je

Krimi

Jaké jsou nejčastější typy vražd a podobných násilných činů? Stále platí, že jde o příbuzenské nebo partnerské spory? Nebo se objevily jiné časté důvody?

I letos byly vraždy nejčastěji spáchány příbuznými či partnery oběti, jedná se zhruba o 55 procent všech případů. Ale i u zbylého počtu kauz je stejně jako u těch mezi příbuznými či partnery nejčastějším motivem předchozí hádka, která eskaluje až vraždou.

Mezi další časté motivy patří pomsta či získání majetkového prospěchu. Pouze zřídka se objevuje motiv, který by byl něčím výjimečný. V mnoha případech jsou pachatelé v době spáchání skutku ovlivnění alkoholem či omamnou nebo psychotropní látkou.

Právě počet vražd spáchaných v rodinách také stoupá. Čím to je?

V Praze tomu tak není.

Řešili jste nějaké nové typy páchání násilné trestné činnosti a vražd, které jste dosud nezaznamenali, nějaký trend?

Zaznamenali jsme nárůst u případů, kdy po předchozím konfliktu dojde k napadení mezi dvěma skupinami osob – občanů cizích států. Ve většině z nich jsou jak poškození, tak podezřelí ovlivněni alkoholem. Tyto případy jsou nejčastěji kvalifikovány jako ublížení na zdraví, těžké ublížení na zdraví, zřídka pak jako loupež nebo vražda. Jako nový trend bych to ale neoznačoval, protože zatím nelze vyvozovat dlouhodobost ani predikovat budoucí vývoj.

Má na současný stoupající trend počtu vražd vliv i nynější situace v ČR, kdy se hovoří o krizi, utahování opasků, úsporách, nedostatku peněz?

Když se budeme bavit o závažné násilné trestné činnosti spáchané v Praze, tak do té se současné ekonomické aspekty zatím nepromítly.

Řešili jste v souvislosti s krizí v ČR i nějaké vraždy, třeba kvůli penězům?

Žádné vraždy v této souvislosti jsme neřešili. Mírné navýšení sledujeme u sebevražd. Podle podkladů, které mám z obvodních služeb kriminální policie, pod něž sebevraždy spadají, bylo k 12. prosinci o 21 dokonaných sebevražd více než za celý loňský rok, kdy se jich stalo 200. Pohnutkou jsou v některých případech i ekonomické důsledky spojené s událostmi z posledních měsíců.

Měli jste případy, kdy se zvýšila brutalita pachatelů oproti předchozím rokům?

Ne. Máme případy, kdy je brutalita pachatelů velmi vysoká a naopak. Je to případ od případu. V tom se za poslední roky nic nezměnilo.

Dopadený Moldavan dostal po osmi letech za umlácení známého v Praze 18 let

Krimi

Objevují se častěji jako pachatelé cizinci? A stejně tak i jako oběti?

Z celkového počtu 78 případů, které od počátku roku zpracováváme, je 24 procent pachatelů cizinců, což je úplně stejné procento jako loni. Cizinci jako poškození figurují stejně tak jako v loňském roce ve čtvrtině ze všech kauz. Dá se tedy říci, že ve většině případů, kde je pachatelem cizinec, je i poškozeným cizinec.

Řešili jste i nějaký případ, kdy byl pachatelem či naopak obětí někdo z uprchlíků před válkou na Ukrajině?

Ano, ve dvou případech se jednalo o pachatele, kteří uvedli, že utekli před válkou. V jednom byl podezřelý obviněn z ublížení na zdraví s následkem smrti a ve druhém z pokusu o vraždu.

Jak výrazně se obměnilo 1. oddělení za těch 33 měsíců, co ho vedete?

Změny byly dost velké. Od 1. května 2020, kdy jsme byli sloučeni s tehdejším 2. oddělením, zpracováváme veškerou nejzávažnější násilnou trestnou činnost, která je páchána v Praze. V souvislosti s personálním obsazením došlo k obměně jedné třetiny oddělení, což považuji za přirozený vývoj.

Jste spokojen s fungováním oddělení a s prací podřízených?

Zrovna před týdnem jsme měli pracovní poradu pořádanou pravidelně na konci roku, na kterou navazuje „vánoční večírek“. Tam jsme hodnotili všechny případy. Říkal jsem i kolegům z oddělení, že výsledkově se už výš dostat nemůžeme, protože i ten jeden neobjasněný případ, který máme, jak věřím, nejpozději do pár týdnů dotáhneme. A to je jeden ze stěžejních ukazatelů výborné práce celého oddělení, i když určitě ne jediný.

Budu vždy a všude opakovat, že zásadním prvkem v boji proti té nejzávažnější násilné kriminalitě je týmová práce. Velké a závažné případy neobjasňují jednotlivci, jak to vidíte ve filmech. Na 1. oddělení stojí za každým úspěchem vždy práce celého týmu. Takže odpověď na vaši otázku je: ano, jsem spokojený s tím, jak oddělení funguje, a taky s prací mých podřízených. Vím, že je pořád prostor na zlepšení, ale zároveň jsem přesvědčený o tom, že jsme udělali kus práce.

Bývalý kriminalista Josef Mareš: S Ondrou Vetchým jsme kamarádi

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám