Hlavní obsah

Šéf pražské ČSSD: Foldyna šíří nesnášenlivost

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na místopředsedy soc. dem., ministra zahraničí Tomáše Petříčka a ministryni práce Janu Maláčovou, útočí poslanec Jaroslav Foldyna kvůli sebepropagaci, řekl Právu předseda pražské ČSSD Petr Pavlík.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík.

Článek

V ČSSD se rozhořel spor, kdo může za mizerné preference. Poslanec Foldyna za ně viní ministra Petříčka a ministryni Maláčovou. Dlouhodobě kritizuje i pražskou soc. dem. Co vy na to?

V případě Jardy Foldyny jde jen o sebepropagaci, potřebu číst své jméno v novinách a nálepkovat všechny, kterých se bojí, protože mají jiné názory než on. Šíří nesnášenlivost. Ať už jde o gaye a lesby, Romy, migranty, nebo některé soc. dem., kteří nesdílí jeho ustrašený styl a pohled na svět.

Pokud se Foldyna naváží do Petříčka a Maláčové, tak to má ještě jeden důvod, a to ten, že jsou to úspěšní místopředsedové, kteří jsou velice pracovití. Jarda Foldyna byl také místopředseda ČSSD, ale naprosto selhal, protože soutěžil s Jiřím Zimolou o putovní medaili Michala Haška v tom, kdo víc uškodí soc. dem. v médiích.

Petříček spor odstartoval, když Foldynu zkritizoval za to, že se na protest proti Prague Pride zúčastnil setkání Sdružení přátel bílého heterosexuálního muže.

Pokud jde o ideovost, Jarda Foldyna se naprosto rozchází s hodnotami ČSSD. Žádný soc. demokrat by nešel na setkání s šéfem DSSS Tomášem Vandasem.

Základními principy soc. dem. jsou tolerance, rovné zacházení s lidmi, solidarita. V čem je Jarda Foldyna solidární nebo tolerantní? On se každého, kdo je jiný, snaží onálepkovat a pomluvit. Žádný normální bílý heterosexuální muž se necítí ohrožen žádným pochodem gayů, a už vůbec ne ve své sexualitě. Jestli něco ohrožuje heterosexuální rodinu, tak je to mladá hezká kolegyně na pracovišti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Foldyna přichází na jednání grémia ČSSD, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

Chtěl byste, aby ČSSD Foldynu vyloučila?

Na předsednictvu jsme se o tom bavili. Jarda Foldyna zastupuje v ČSSD jen sebe, nikoho jiného. Ale problém je, že pokud ho má někdo vyloučit, tak jeho Ústecký kraj. A ten je nyní rozvrkočen z vlády a vylučovat nikoho nechce. Kdyby ho vyloučilo předsednictvo, tak se odvolá ke sjezdu a bude tu rok a půl běhat a tvrdit, jak se cítí ukřivděn.

Na předsednictvu ČSSD jste hlasoval pro odchod z vlády. Ještě před rokem přitom pražská soc. dem. vstup do ní podporovala. Proč ta změna názoru?

My jsme před rokem hlasovali pro vládu s tím, že v ní role ČSSD bude důstojná. Ale ukazuje se, že ve vládě nejsme schopni prosazovat personální věci. Takže neplníme důstojnou roli. Poslední eskapáda okolo odvolávání ministra Staňka ukázala, že nakonec si duo Babiš–Zeman udělá, co chce, a nám nezbývá nic jiného než na to přistoupit. Nejsme pro to, abychom byli ve vládě za jakoukoliv cenu.

Doporučili jste odchod z vlády Petříčkovi, který je také členem pražské ČSSD?

My nikomu nic nedoporučujeme, my se o tom bavíme. Pozice Tomáše Petříčka je trošku jiná než zbytku krajského předsednictva v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám