Hlavní obsah

Hamáček zostra k Foldynovi: Buď bude respektovat politiku ČSSD, nebo nebude členem strany

Novinky, zpe

Šéfa ČSSD Jana Hamáčka naštval poslanec jeho strany Jaroslav Foldyna. Hamáček Novinkám sdělil, že pokud Foldyna nebude respektovat rozhodnutí a politiku ČSSD, nebude členem strany.

Foto: Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

Článek

„Pan Foldyna buď bude respektovat politiku a rozhodnutí sociální demokracie, nebo nebude členem sociální demokracie,“ napsal v SMS zprávě Novinkám Hamáček.

Reagoval tak na rozhovor Foldyny pro server Idnes. Foldyna v něm přiznal, že pokud by ČSSD opustila vládu, tak by ve Sněmovně toleroval rekonstruovaný kabinet bez účasti jeho partaje.

„Podporoval bych rekonstruovanou vládu,“ odpověděl Foldyna serveru na dotaz, jestli by podporoval Babišovu menšinovou vládu v případě, že by ČSSD odešla z koalice.

Foldyna Hamáčkovi a spol. okopává kotníky delší dobu. V pondělí Foldyna Novinkám sdělil, že ČSSD by měla vyměnit vedení, nebo strana nemá šanci přežít.

Zeman má rozhodnout o Šmardovi

O možné rekonstrukci vlády při případném odchodu ČSSD už dříve hovořil prezident Miloš Zeman s tím, že odchod sociální demokracie nemusí znamenat konec vlády.

Pro ČSSD budou klíčové následující dny. Prezident Zeman má totiž v polovině srpna oznámit, zda vyhoví sociální demokracii a po několikaměsíčních průtazích jmenuje Michala Šmardu (ČSSD) ministrem kultury.

Pokud Šmardu nejmenuje, ČSSD by mohla odejít z vlády, jak už několikrát deklarovala. Hamáček dlouhodobě opakuje, že pro stranu nemá cenu sedět v kabinetu, když si nemůže rozhodovat o svých ministrech.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna

Výběr článků

Načítám