Hlavní obsah

Čunek dodal neúplný spis, šetření jeho majetku nekončí

Právo, Novinky, bek, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Audit majetku vicepremiéra Jiřího Čunka zatím nekončí. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg sdělil, že chce, aby soukromá firma Kroll, jíž tuto práci zadal, prozkoumala ještě asi 700 stran spisu, které jí Jiří Čunek neposkytl. Spis má celkem 4000 stran. Plné znění auditu zveřejnil v pondělí večer Schwarzenberg na svém webu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ)

Článek

"Během šetření se ukázalo, že spis není úplný, chybí cca 700 stran. Jiří Čunek o této skutečnosti nevěděl. Je nutné, aby chybějící strany byly doplněny a s jejich obsahem byla seznámena společnost Kroll, která bude v dalším šetření pokračovat," uvedl Schwarzenberg v komentáři ke zveřejněnému auditu.

Čunek vše doplní

Čunek Právu řekl, že jestliže auditorům něco neposkytl, tak to nebylo záměrné. „Vše, co jsem dostal od svých advokátů, jsem auditorům předal,“ uvedl Čunek. Policejních spisů prý měl několik krabic a nevěděl, že něco chybí.

Když jej auditoři o chybějící část požádají, nechá spisy na příslušném státním zastupitelství okopírovat, přislíbil vicepremiér.

Ve spisu chybí například konečný posudek na společnost Vsetínské byty, kolem které se kauza s úplatkem točila. Ohledně posudku podle firmy Kroll chybí asi 150 stran. Další chybějící dokumenty jsou podle zprávy méně významné.

Celý text auditu v angličtině najdete ZDE a výtah v češtině ZDE

Peníze ze zbrojovky

Firma odhadla Čunkův majetek mnohem výše, než policejní vyšetřování. Jedním ze zdrojů, odkud Čunek na začátku 90. let bral peníze, mohly být odměny, které dostával za lobbing za vsetínskou zbrojovku na ministerstvu obrany. Krollu to řekl tehdejší šéf firmy Karel Dančák. Uvedl, že peníze, ať už odměny nebo vysoké cestovní náhrady, se vyplácely v hotovosti, protože tehdy lidé běžně neměli účty.

Čunek k ú údajnému lobbingu uvedl, že byl normálním zaměstnancem zbrojovky a za svou činnost dostával běžnou mzdu a běžné cestovní náhrady. „Nic nelegálního jsem nedělal,“ tvrdí Čunek.

„Říkal jsem to už dříve, ale mohl jsem říkat, co jsem chtěl, protože mně nikdo nevěřil. Já jsem si ale nevymýšlel a nyní to zjistila firma Kroll,“ řekl v pondělí Právu Čunek.

Policisté při vyšetřování kauzy zjistili, že Čunek si mohl vydělat do roku 1998 asi 1,6 miliónu korun. Do toho ale nebyly například tyto odměny a "velkorysé" cestovní náhrady započítány. V listopadu Čunek uložil na účty svých dětí celkem 3,5 miliónu korun. Milión prý ušetřil, další mu dali rodiče, 1,5 miliónu mu půjčil bratranec. Kroll ve zprávě konstatuje, že dosavadní šetření neukázalo, že by Čunek vzal úplatek.

Zatím nikdo neodchází

Předseda zelených Martin Bursík v neděli a v pondělí i premiér Mirek Topolánek řekli, že audit nepřinesl žádné důkazy, že se Čunek nechal uplácet. Oba vycházeli ze zkrácené pětistránkové verze.

Jak Kroll pracoval

:: Detektivní agentura dostala od Jiřího Čunka kopii policejního spisu

:: Vyhledala lidi, o nichž se k Čunek zmínil a sám k nim poskytl přístup. Jde například o jeho rodinu, bývalé zaměstnavatele nebo obchodní partnery.

:: Firma navštívila Vsetín a osoby, které byly spojeny s firmou Vsetínské byty, a firmy, které měly s Jiřím Čunkem cokoliv společného. Například majitel realitní společnosti HB Real ale s Krollem mluvit odmítl.

:: Agentura procházela zprávy z médií nebo obchodního rejstříku a dalších veřejných dokumentů.

Premiér Mirek Topolánek v úterý řekl, že audit považuje za uzavřený. Šetření prý přineslo odpověď na tři základní otázky týkající se Čunkova údajného úplatku. Pochybnosti, které se objevily, považuje za záležitost ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Reklama

Související články

Paroubek po auditu ostře napadl Čunka

Ačkoli audit majetkových poměrů Jiřího Čunka dopadl ve vicepremiérův prospěch, šéf opoziční soc. dem. Jiří Paroubek neváhal označit celou kauzu...

Výběr článků

Načítám