Hlavní obsah

Budoucí kancléřka požádala Mynáře o informace k fungování kanceláře

• Aktualizováno

Hradní kancléř Vratislav Mynář se ve středu sešel s budoucí hradní kancléřkou Janou Vohralíkovou a se sněmovním kancléřem Martinem Plíškem. Řešili inauguraci Petra Pavla a předání prezidentského úřadu. Vohralíková Mynáře požádala o informace ohledně struktury a fungování kanceláře.

Foto: Foto Skupina ČEZ

Jana Vohralíková

Článek

Vohralíková, která zastávala post kancléřky Senátu, si od Mynáře vyžádala informace o organizační struktuře kanceláře a příspěvkových organizací, požádala o seznam personálií, organizační řád či seznam kontrol fungování kanceláře a jejich výsledky.

Konkrétně chtěla znát například aktuální organizační strukturu prezidentské kanceláře a dvou příspěvkových organizací, seznam lidí, kteří mají smlouvy na dobu určitou končící s mandátem prezidenta Miloše Zemana i smlouvy s přesahem za jeho funkční období.

Mynář po jednání uvedl, že dokumenty připraví, přičemž další jednání je naplánováno na 13 . února.

Tůma, Kysela, Wintr? Pavel skládá tým

Prezidentské volby

Pavel již dříve uvedl, že v prezidentské kanceláři počítá s auditem. Vohralíková ve středu doplnila, že nejdříve potřebuje informace o provedených kontrolách, pak je možné řešit, na co by se případný audit zaměřil.

Mynář bude kontaktní osoba

Podle Plíška se schůzka týkala zejména přípravy inaugurace. Mynář podle něj bude kontaktní osobou pro tyto účely. „Všechny otázky, které s inaugurací a slavnostním složením slibu nového prezidenta souvisí, budeme přímo řešit s ním,“ uvedl. „Kancléř se nadále bude účastnit jednání, které vedu v Poslanecké sněmovně i za účasti Senátu k přípravě inaugurace,“ dodal Plíšek.

„Ještě chvilku jsem vedoucím, tak veškerou zodpovědnost za to musím nést já. Budu to přenášet na své jednotlivé kolegy, ať už je to protokol, bezpečnost a další, kteří všichni k tomu budou patřičně účastni,“ poznamenal Mynář.

Schůzka Zemana s Pavlem

Momentálně se řeší i možná schůzka Pavla se Zemanem. Zeman je ke schůzce svolný, bude-li o ni požádán. Pavel očekává, že vzhledem k nutnosti vybrat vhodný termín očekává iniciativu z Hradu.

„Nejsem ten, kdo by měl říkat moudra, kdo určuje, kdo má být první nebo druhý. Vím, že pan prezident Zeman řekl, že je připraven se s novým prezidentem Pavlem setkat. Ale myslím si, že je to otázka na pana prezidenta Pavla,“ uvedl Mynář.

„Hrad prováděl aktivity v šedé zóně.“ Pavel zvažuje trestní oznámení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám