Hlavní obsah

Poslancům před víkendem skončila směna dřív. Zasekli se na Babišovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslancům v pátek skončila směna dřív, po hodině a čtvrt jednání skončili a odešli. Předtím se pohádali o tom, zda je šéf hnutí ANO Andrej Babiš „bezpečnostní riziko“. Tak ho totiž označil místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslanci Alena Schillerová (ANO) a Radek Vondráček (ANO).

Článek

Kritika vůči Babišovi se nelíbila předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO Aleně Schillerové, která lidovcům vmetla, že „se chodí pomodlit, a pak si myslí, že si mohou dovolit všechno“. Babiš sám ve Sněmovně chyběl, omluvil se z pracovních důvodů.

Poslanci v pátek měli schvalovat například uzákonění možnosti podávat žádost o přiznání důchodu také on-line. Místo toho ale po hodině a čtvrt jednání skončili a odešli.

„Byli jsme tu svědky vyjasňování si naprosto nepřijatelných slov na adresu našeho předsedy Andreje Babiše. Snažili jsme se zařadit body, abychom si ty body mohli vysvětlit. V žádném případě jsme se nesnažili zbortit jednání dnešní Sněmovny, ale myslím si, že alespoň jeden z těch bodů, které jsme navrhli, jste mohli podpořit,“ zhodnotila po desáté hodině Schillerová a vzala si dvě hodiny pauzu na jednání klubu hnutí ANO.

Dvouhodinovou pauzu si následně vyžádalo také hnutí SPD. A protože jednání mají v pátek poslanci vždy do 14 hodin, schůze byla přerušena. Pokračovat budou zákonodárci v úterý.

Konsolidační balíček prošel druhým čtením

Domácí

Ráno se na plénu poslanci hádali. Schillerová kritizovala, že Bartošek v pořadu ČT řekl, že „Andrej Babiš je pro Českou republiku bezpečnostní riziko“.

„Ještě si zatleskejte KDU-ČSL, vy věřící, kteří se chodíte vždycky pomodlit, a pak máte pocit, že si můžete dovolit všechno. A to jsem já věřící člověk,“ rozohnila se.

Bartošek v pořadu vysvětloval, že se mu nelíbí, že šéf ANO Babiš chce zrušit koncesionářské poplatky. Podle něj by to útočilo na svobodu a nezávislost, veřejnoprávní média by podle něj byla v tu chvíli vydíratelná.

„Skutečně si myslím, co jsem řekl. Dal jsem to do souvislosti s tím, že jestli Andrej Babiš jezdí do Maďarska za Orbánem, tak se tam asi jezdí inspirovat,“ hájil svá slova u řečnického pultíku místopředseda Sněmovny.

Podle Schillerové jsou jeho slova ale „totálně za hranou“. „Moderátor i místopředseda si vyřizovali s Andrejem Babišem účty na dálku,“ kritizovala. „Pan Bartošek by se měl z titulu své funkce místopředsedy Sněmovny snažit být naším místopředsedou všech,“ apelovala.

„Vaše vystoupení je více než úsměvné,“ opáčil Bartošek. Zároveň upozornil, že v rozhovoru i pochválil opozici za debatu ohledně druhého čtení konsolidačního balíčku, která v dolní komoře probíhala v uplynulých třech dnech. Ze svého pohledu byl tedy objektivní.

Babiš ve Sněmovně urážel politiky. Ministra označil za nulu a parazita

Domácí

„Babišovy rétorické výlevy“

Také ale kritizoval Babišova středeční slova. Šéf ANO totiž ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) označil za „nulu“, „parazita“ a řekl mu, „ať zaleze do díry“. „Každý, kdo zde viděl vystoupení Andreje Babiše, udělal si názor sám. Udělal vašemu hnutí tu nejlepší reklamu, za to ho musím pochválit,“ řekl ironicky Bartošek.

Jeho pohled podpořil i předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Nebývalo zvykem, abychom tady probírali mediální vystoupení jednotlivých politiků,“ podotkl a pokračoval směrem k Schillerové.

„Byl bych rád, kdybyste tu zhodnotila i rétorické výlevy vašeho předsedy, které jsou za hranou slušného chování. On tady nejen tento týden, ale i v minulosti urážel celou řadu politiků. Přijde vám to normální? Jste na to hrdá? Vy s těmito výroky souhlasíte?“ řekl.

Ta jen odvětila, že až bude ve Sněmovně Babiš, tak ať „si to s ním rozdá“. „Určitě to bude poučné a zajímavé,“ zhodnotila. Slova o tom, že je Babiš bezpečnostní riziko, jsou podle ní ale velmi tvrdá a „neměla by být vyřčena bez dalšího“.

Anketa

Představuje podle vás šéf ANO Andrej Babiš "bezpečnostní riziko"?
Ano
52 %
Ne
48 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17460 čtenářů.

Babiš obsadil pultík ve Sněmovně. Šest hodin řečnil o všem možném

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám