Hlavní obsah

Schillerová: Pokud Pavel podepíše konsolidační balíček, obrátíme se na Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud prezident Petr Pavel podepíše konsolidační balíček, obrátíme se na Ústavní soud, řekla v úterý šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Ta zároveň uvedla, že na schůzce na Hradě hlavu státu požádala, aby podpis zvážila.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Článek

„Požádala jsem prezidenta, aby zvážil svůj podpis pod balíčkem. Je to špatně pro českou ekonomiku, občany i průmysl,“ uvedla Schillerová.

Zároveň zdůraznila, že pokud se Pavel nerozhodne konsolidační balíček vetovat, hnutí ANO se „téměř jistě“ obrátí na Ústavní soud.

Upozorňovala v té souvislosti především na pevně zařazený termín hlasování Sněmovny. Podle Schillerové se ještě chtěly k balíčku vyjádřit desítky poslanců.

Firmy řeší, jak zvládnout limit benefitů. Změna čeká na podpis prezidenta

Finance

Z koalice ale tehdy zněly hlasy, že všechno k balíčku už bylo řečeno a že opozice obstruuje. Schillerové se nelíbí ani zpětná účinnost některých ustanovení.

ANO trvá na tom, že balíček poškodí českou ekonomiku. Vláda ale spoléhá na to, že jí pomůže zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun.

Předlohu schválil Senát 8. listopadu. Pokud by Pavel chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu 15 dní, tedy do pátku 24. listopadu.

K vetování balíčku Pavla už dříve vyzvalo i druhé opoziční hnutí SPD. Prezident reagoval slovy, že vnímá výhrady k balíčku, ale i důvody, které vedly vládu k tomu, aby ho připravila.

Veto žádal před dvěma týdny při schůzce s Pavlem i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Kritika důchodové reformy

Schůzka zástupců ANO na Hradě s prezidentem se týkala i návrhů důchodové reformy.

Opoziční hnutí návrhu vytýká, že růst doby dožití podle nich neznamená dožití ve zdraví. Schillerová také upozorňovala na to, že jim chybí výčet náročných profesí, kterých by se nemělo zvyšování důchodového věku týkat. Jurečka ho chce předložit na přelomu roku.

Zvýšení daní prošlo Senátem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám