Hlavní obsah

Schillerová: Odnáším si z Ústavního soudu pocit velkého zklamání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soudci převzali účelovou argumentaci vlády, říká v rozhovoru pro Novinky předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Rozhodnutí soudu, který zamítl stížnost hnutí ANO proti nižší valorizaci penzí, sice respektuje, ale zklamalo ji. Nejvíc jí vadí, že soud neshledal zákon retroaktivním.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Alena Schillerová u Ústavního soudu

Článek

Co říkáte na verdikt Ústavního soudu?

Jako občanka nález respektuji, jako právnička s ním hluboce nesouhlasím a jako člověk si odnáším pocit velkého zklamání. Zklamání z toho, s jakou ochotou strážci ústavnosti přijali chatrnou a účelovou argumentaci vlády a s jakou lehkostí fakticky popřeli jeden ze základních stavebních kamenů našeho právního řádu, kterým je nepřípustnost pravé retroaktivity. Oceňuji disentní stanoviska tří ústavních soudců, která všem doporučuji k přečtení.

Překvapilo vás, že soudci nebyli v názoru jednotní?

Vzhledem ke kontroverznosti nálezu jak z hlediska práva, tak z pohledu ekonomiky a prosté logiky, není nejednotnost soudců žádným překvapením.

Soud nedal ANO za pravdu ani ve stížnosti proti proceduře přijetí zákona, tedy že byl přijat ve stavu legislativní nouze, ale ani v obsahu. Soud tedy zákon nepokládá za retroaktivní…

Ke zdůvodnění soudu, že nedošlo k porušení retroaktivity, mám největší výhrady. Ostatně právě zde byl postup vlády ústavně nejriskantnější. A disentní stanoviska to v plném rozsahu potvrdila.

Nižší valorizace důchodů platí. Ústavní soud stížnost zamítl

Domácí

Bylo podle vás vysvětlení soudu pro veřejnost dostatečně srozumitelné?

Naše výhrady nemíří ke srozumitelnosti nálezu, ale ke kvalitě použitých právních argumentů, kterou vnímám jako zklamání.

Soud vám vytkl, že jste přeháněli obstrukce a že jste neměli zájem o racionální diskuzi. Opozice podle soudců nesmí bránit vládě vládnout. Budete tedy pro příště obstrukce mírnit?

Koalice nás pravidelně válcuje, ohýbá jednací řád. Vyjádřit nesouhlas takovým způsobem je často jediný nástroj, který jako opozice máme v ruce. Žádný soudní nález nemůže odradit zákonodárce od jeho práce, nasazení a ochrany zájmů svých voličů všemi zákonnými možnostmi. V opačném případě bych měla o naši demokracii strach.

Vaše kolegyně, poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, prohlásila, že vyšší důchody hnutí ANO vybojuje jinak a volby se blíží. Co máte v plánu tedy s důchody udělat?

Netajíme se výhradami k některým změnám, které v oblasti důchodů pětikoalice prosazuje. A máme jinou představu o způsobech dosažení dlouhodobé udržitelnosti. V případě, že hnutí ANO získá většinu, určitě se nikdy nestane, že by stát důchodci s průměrným důchodem valorizačním mechanismem nenahradil ani 50 procent inflace, jako se to stalo v loňském roce.

Neodradilo vás rozhodnutí od dalších stížností k Ústavnímu soudu?

Každý případ je naprosto ojedinělý a začíná od počátku.

Předseda SPD Tomio Okamura vám vyčítá, že jste stížnost nepodali ve spolupráci s SPD. Prý by pak získala větší legitimitu.

Náš návrh byl vypracován ve spolupráci s předními experty na ústavní právo a podložen jasnými a silnými argumenty a důkazy. Podání splnilo všechny zákonné náležitosti a bylo podepsáno výrazně větším počtem poslanců, než je ze zákona nutné. Je patrné, že počet podepsaných poslanců není z hlediska rozhodování soudu určujícím faktorem.

Trojice nesouhlasících ústavních soudců: Vláda měla čekat, co přijde

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám