Hlavní obsah

Trojice nesouhlasících ústavních soudců: Vláda měla čekat, co přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Proti stanovisku většiny pléna Ústavního soudu, který ve středu zamítl stížnost na zkrácení valorizace penzí, byla trojice soudců: Jan Svatoň, Pavel Šámal a Josef Fiala. Soudci upozornili, že péče o veřejné finance je pochopitelná, ale vláda měla podle nich na základě ekonomických ukazatelů vědět, že je mimořádná valorizace na spadnutí.

Foto: Petr Kozelka , Novinky

Sněmovna Ústavního soudu

Článek

Bývalý soudce zpravodaj ve věci valorizace důchodů Svatoň ve svém stanovisku upozornil, že i Národní rozpočtová rada varovala, že k naplnění podmínek mimořádné valorizace by mohlo dojít už na podzim 2022. „Vláda si musela být vědoma reálného rizika, že nárůst důchodových výdajů bude enormní,“ napsal Svatoň.

Soudce nesouhlasil ani s obhajobou vlády, že šlo o zabránění velkým hospodářským škodám. „Smyslem zákonem předpokládané valorizace bylo zajistit, aby výše důchodu odrážela i míru inflace a nedocházelo tak k propadu reálných důchodů. Úhradu valorizovaných důchodů, nota bene tzv. zranitelným osobám, nelze ztotožňovat se škodou ani v tom nejširším smyslu. Jde pouze o mandatorní výdaj ze státního rozpočtu,“ upozornil.

Nižší valorizace důchodů platí. Ústavní soud stížnost zamítl

Domácí

Projednání stavu v legislativní nouzi právě s ohledem na škody je podle Svatoně možné v případě katastrofy, bankovní krize nebo pandemie, ne tam, kde jde o běžné hospodaření státu. Legislativní nouze není prostředkem k usnadnění vládnutí nebo obraně proti obstrukcím opozice, dodal Svatoň.

Nález umožňuje veřejné moci schovat svá pochybení za závoj politických motivací
Pavel Šámal, ústavní soudce

Proti většině se postavil i Pavel Šámal, který odmítl argument o hrozících hospodářských škodách s tím, že pod tento pojem nelze schovat jakýkoli větší výdaj ze státní rozpočtu, navíc podle pravidel, které si sama veřejná moc stanovila.

„Přijatý nález umožňuje veřejné moci schovat svá pochybení za závoj politických motivací,“ uvedl Šámal. Stabilitu a vyrovnanost státního rozpočtu sice označil za chvályhodný účel, zároveň ale poznamenal, že ho stále ani zdaleka nedosahujeme.

I soudce Josef Fiala odkázal na to, že již na podzim 2022 existoval dostatek údajů o budoucím vývoji inflace. „Nebylo třeba žádných odborných prognóz nebo speciálního vzdělání, na jejichž základě vláda mohla a měla včas připravit redukci mimořádné valorizace. Zůstala-li nečinná, nelze se divit, že ve veřejném prostoru byly publikovány úvahy o důvodech její nečinnosti – obavy z výsledku prezidentské volby,“ konstatoval Fiala.

Balík: Ústavní stížnost k penzím nejspíš narazí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám