Hlavní obsah

Schillerová nejedná s kolegy z EU o miliardách, nedomluví se anglicky

• Aktualizováno

Evropská unie připravila pro členské státy na boj proti dopadům ekonomické krize rozpoutané epidemií koronaviru částku 350 miliard eur (v přepočtu zhruba bilion korun). Její rozdělení domlouvají ministři financí v posledních týdnech formou videokonferencí. Alena Schillerová (za ANO) se žádného z těchto jednání nezúčastnila, neboť jednacím jazykem je angličtina a jednání nejsou tlumočena.

Alena Schillerová loni před jednáním ekofinuVideo: Council of EU

 
Článek

Jak ve středu s odvoláním na své zdroje uvedly Hospodářské noviny, je důvodem absence české ministryně její slabá angličtina. Ministryně tvrdí, že je to lež.

„Ministryně Schillerová se nezúčastnila ani jednou hlavně proto, že se prakticky nedomluví anglicky. Není schopna se svými kolegy z ostatních zemí o ničem vyjednávat,” citoval list zdroj z prostředí evropské politiky.

„V Bruselu hovořím zásadně anglicky, tlumočníka nevyužívám. Na zasedání Euroskupiny a Rady Ecofin jezdím naprosto pravidelně. Osobně jsem se přímo na místě zúčastnila 20 z 24 proběhlých zasedání. Má vystoupení jsou vždy v angličtině (dohledatelné na veřejně přístupných záznamech), v angličtině vedu také bilaterální jednání,” uvedla v reakci Schillerová.

Na jednáních o miliardách na levné půjčky na financování kurzarbeitu tak ČR na dosavadních sedmi schůzkách zastupovala náměstkyně Lenka Dupáková.

Schillerová bydlí za státní peníze na luxusní adrese v Praze

Ekonomika

List připomíná, že jednání přímo v Bruselu se Schillerová účastnila. Na rozdíl od videokonferencí totiž byly schůzky tlumočeny a česká ministryně na nich mohla hovořit svojí mateřštinou.

Ministerstvo zdůvodnilo absenci ministryně ve dvou případech tím, že se kryly s jednáním Sněmovny, a tvrdí, že pozice České republiky při rozdělování peněz nebyla nijak ohrožena.

Možný problém s angličtinou loni naznačila „rozpačitá” reakce ministryně na anglicky položený dotaz před jednáním v Bruselu. Ministryně tvrzení o špatné angličtině i tehdy odmítla.

Vyjádření Aleny Schillerové
Obyčejná lež. V Bruselu hovořím zásadně anglicky, tlumočníka nevyužívám. Na zasedání Euroskupiny a Rady Ecofin jezdím naprosto pravidelně. Osobně jsem se přímo na místě zúčastnila 20 z 24 proběhlých zasedání. Má vystoupení jsou vždy v angličtině (dohledatelné na veřejně přístupných záznamech), v angličtině vedu také bilaterální jednání. Na některých videokonferencích konaných v průběhu koronakrize mě zastoupila má náměstkyně pro mezinárodní vztahy, a to z jediného důvodu. Jako ministryně financí jsem musela být v Parlamentu, kde jsme prosazovali klíčová opatření na podporu ekonomiky a pomoc občanům naší země (pětadvacítka, moratorium). Ohrazuji se proti manipulacím, že tím mohlo dojít k jakémukoliv poškození postavení ČR při rozdělování evropských peněz. Naše pozice je v těchto probíhajících jednáních jasná a pevná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám