Hlavní obsah

Co trápí demonstrující v Praze? Byrokracie, Green Deal, ale také korporátní chapadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byrokracie, Green Deal, ale i agrobaroni nebo marže obchodních řetězců u cen potravin. To jsou hlavní výhrady, které zazněly z úst zemědělců, kteří v pondělí zamířili protestovat do hlavního města. Před budovou ministerstva zemědělství se jich sešlo několik set. Na nedaleké magistrále zaparkovali své traktory.

Miloš Malý – spoluorganizátor protestuVideo: Novinky

 
Článek

Jeden z organizátorů protestu Miloš Malý, který podle svých slov koordinoval nájezd kolem 250 kusů techniky z Ústeckého kraje, není spokojen s vyjednáváním, které zemědělci s ministerstvem vedou. Ministerstvo by podle něj mělo s nespokojenými zemědělci jednat, byť nejsou organizováni pod hlavičkou žádné stavovské organizace.

„Máme totožná témata s drobnými odchylkami, jako mají Němci, Francouzi a kdokoliv další,“ uvedl s tím, že v rámci nastavení Green Dealu se zemědělcům nezamlouvají například povinné úhory, tedy část půdy ponechaná ladem. Zavedl by rovněž clo na dovoz komodit ze zemí mimo EU, což by primárně omezilo konkurenci. Konkrétně zmínil například dovoz ukrajinského obilí.

Na rozdíl od některých dalších nepovažuje za zásadní problém zemědělských velkopodnikatelů. „Je to jedno z palčivých témat, ale já bych s tím úplně nesouhlasil,“ uvedl s tím, že zhruba 80 procent tuzemské produkce podle něj připadá na střední zemědělce, kteří hospodaří na 200 až 800 hektarech půdy. Daleko více malé zemědělce trápí byrokracie a administrace všech povinností, přičemž podle něj zemědělce kontroluje až 16 institucí.

Pořádá traktorovou blokádu, na dotacích inkasoval přes dvě miliardy

Domácí

„Nebojujeme za žádné své dotace, za žádné své Green Dealy. Bojujeme o to, abychom jedli české potraviny v České republice,“ dodal k problematice vysokých cen potravin, které jsou podle něj zapříčiněny buď drahými dovozy, nebo vysokými maržemi obchodníků.

Další z protestujících zmínil jako další zásadní problém zvýšení daně z nemovitostí a vysoké ceny energií.

Traktory ve Wilsonově ulici.Video: Novinky

Jeden z účastníků pro změnu popsal, že důvodem jeho účasti na protestu je skutečnost, že mu byla zamítnuta ekodotace za rok 2019 a záležitost se podle něj již řadu měsíců neřeší.

Vedle věcných argumentů zazněly od protestujících i konspiračně laděné teorie. „Mělo by se změnit to, aby se trošku utly ty chapadla těch korporátních vodičů, a sesadit ty loutky, co jim naslouchaj a co si nechaj zaplatit, aby to dělaly. To jsou vlády těch Evrop, to není konktrétně naše vláda jen samotná, proto se ta Evropa bouří celá najednou,“ mínil jeden z protestujících. „Za námi stojí 90 procent národa,“ mínil muž.

FOTO: Praha plná traktorů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám