Hlavní obsah

Petrof ztrojnásobil zisk na 34 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Společnost Petrof Hradec Králové, která je předním evropským výrobcem pian a klavírů, loni zvedla tržby o čtvrtinu na 318 milionů korun. Šlo tak o největší prodej za posledních 13 let. Zisk podnik znásobil na 34,5 milionu korun z předloňských 9,9 milionu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Piano Petrof

Článek

Po osmnáctiprocentním poklesu prodejů v roce 2020, který byl způsobený epidemií koronaviru, zažil Petrof loni úspěšný rok. „Posílili jsme prodeje v Evropě na úkor jiných výrobců, kteří měli problémy s výrobou kvůli nedostatku komponent dovážených z Číny. Do Evropy se také z Asie dostalo méně nástrojů kvůli tamním covidovým uzávěrám a velkým problémům s dopravou,“ řekla prezidentka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová, která je představitelkou páté generace rodiny Petrofů.

Poptávku po hudebních nástrojích podle ní loni podpořila i celosvětově rostoucí inflace, kdy vzrostl zájem především o dražší modely pian a klavírů. „Lidé cítí, že je potřeba uložit peníze do něčeho s vysokou a trvalou hodnotou. Vzrostla poptávka i po nástrojích na zakázku,“ řekla. V růstu tržeb se podle ní projevily i vyšší ceny nástrojů, do nichž podnik musel promítnout zvýšené náklady.

Čínští technologičtí giganti se nenápadně stahují z Ruska

Ekonomika

Výroba pian a klavírů v hradecké továrně loni meziročně vzrostla zhruba o čtvrtinu na 1300 nástrojů. „Naší výhodou proti jiným výrobcům je to, že si 80 procent komponent dokážeme vyrobit či jinak zajistit sami a nejsme závislí na součástkách z Asie. Pro výrobu jsme také měli dostatečné zásoby materiálu,“ řekla Ceralová Petrofová. V Číně pro tamní trh Petrof loni licenčně vyrobil 4000 pian značek Rösler a Scholze, Fibich a Akord.

Odbyt v Číně a v Asii se na loňském prodeji podílel asi 35 procenty, podíl Evropy vzrostl asi o čtvrtinu na přibližně 30 procent. Odbyt v Česku byl přes deset procent, dalšími významnými odbytišti loni byly USA, Austrálie a Rusko a další země Společenství nezávislých států (SNS).

Firma hledá jiné trhy

Letos se Petrof musí kvůli únorovému vpádu Ruska na Ukrajinu vyrovnat s úplným zastavením exportu do Ruska i na Ukrajinu. Celkem jde o odbyt za přibližně 35 milionů korun.

„Snažíme se nástroje prodat na jiné trhy, zatím se to daří. Máme z Estonska zakázku na červenec na 15 klavírů do škol. Další šance vidíme v balkánských zemích, v Norsku či v Kanadě,“ řekla Ceralová Petrofová. Celkem Petrof, jehož vznik sahá do roku 1864, dodává do asi 65 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám